Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően két világbajnoki résztvevő jutott be az Afrikai Nemzetek Kupájára, sőt, nem túlzás kijelenteni, hogy a fekete kontinens két legjobb csapata találkozik majd a fináléban. A címvédő kameruni együttes simán jutott túl a házigazda Malin, amelytől már az elődöntős szereplés is bravúr volt, Szenegál pedig drámai küzdelemben, ám teljesen megérdemelten győzte le Nigéria csapatát.

Az utóbbi évek legtöbbet fejlődött afrikai válogatottjának, Szenegálnak, valamint az örök favorit Nigériának az összecsapása remek küzdelmet ígért, és bár a játék színvonala nem volt mindig magas, a találkozó valóban rendkívül izgalmas volt.

A szenegáliak rögtön az első percekben egy kapufával nyitottak (Henri Camara kissé lecsúszott beadása lepte meg a nigériai kapust), nem sokkal később pedig a Szuper Sasok is tesztelték a kapufa szilárdságát, mégpedig Jay-Jay Okocha révén. Az első félórában a szenegáli együttes játszott fölényben, többet birtokolták a labdát, és veszélyesebben is futballoztak, ám a 35. percben jött a meccs első fordulópontja: a benini játékvezető úgy ítélte meg, hogy Pape Sarr szándékosan belekönyökölt nigériai ellenfelébe, és ezért piros lapot adott neki. Tény, hogy Sarr könyöke valóban érte Lawalt, de a dolog nem tűnt szándékosnak, arról nem is beszélve, hogy a nigériai úgy dobta el magát, mintha legalábbis eltört volna az orra.

Az emberhátrányban lévő szenegáliak ezt követően visszaálltak saját térfelükre, és kontrákkal próbáltak veszélyeztetni. A nigériaiak nem tudtak mit kezdeni fegyelmezetten védekező ellenfelükkel, ráadásul a második félidő elején egy védelmi hibából gólt kaptak: egy jobb oldali szögletet követően Ike Shoronmu rosszul jött ki, és Pape Male Diop akadálytalanul fejelhetett a hálóba.

Ezt követően még jobban rákapcsoltak a Szuper Sasok, de nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni: úgy tűnt, ez az egy gól el is dönti a továbbjutást. Az utolsó percben azonban Lamine Diatta egyetlen pillanatra nem figyelt oda, és a mögüle kibújó Julius Aghahowa a kapuba továbbította a vaktában előrevágott labdát.

Következhetett tehát a hosszabbítás, és a játék képe nem változott: hasztalan nigériai támadások és veszélyes szenegáli ellencsapások váltották egymást. Egy ilyen kontra után Salif Diao kihasználta a nigériai védők és kapus újabb rövidzárlatát, és hálóba lőtt. Nem sokkal később Julius Aghahowa is a kiállítás sorsára jutott, de a Szuper Sasok még így is egyenlíthettek volna: a Kanu felvágásáért megítélt jogos tizenegyest azonban Wilson Oruma a kapufára vágta. A végén még Udeze is megkapta a maga piros lapját, így Nigéria emberhátrányban fejezte be a találkozót.

A másik elődöntőben a legnagyobb izgalom a meccs előtt adódott, amikor is a helyi biztonsági emberek letartóztatták a kameruni válogatott kapusedzőjét, Thomas N'Konót. Az egykori remek portás a szövetségi kapitánnyal, Winnie Schäferrel együtt másfél órával a találkozó kezdete előtt békésen ballagott ki a játéktérre, amikor a rendőrök megrohanták, leteperték, majd megbilincselve elvezették, miközben az egyik rendőr diadalmasan mutatott fel a gyülekező közönség felé valamilyen tárgyat. A szurkolósereg elismerőn morajlott: minden bizonnyal azt gondolták, hogy N'Kono valamilyen varázserejű tárgyat akart elhelyezni a pályán, hogy így biztosítsa a kameruniak győzelmét.

A kapusedzőt nem sokkal később elengedték, a meccset már a kispadról nézte végig, és a kilencven perc során kiderült, hogy a Szelídíthetetlen Oroszlánoknak semmilyen varázserőre nincsen szükségük: egyszerűen jobbak a mali csapatnál. A házigazdák ugyan nagy lelkesedéssel futballoztak, játéktudásban nem vehették fel a küzdelmet a kameruniakkal, akik úgy rúgtak három gólt, hogy kicsivel nagyobb koncentrációval akár többször is eredményesek lehettek volna.

Az első félidő végén két N'Diefi-Olembé kombináció eredményezett gólt (mindkét alkalommal a Marseille középpályása talált be), majd nem sokkal a lefújás előtt Marc-Vivien Foé is betalált. Eközben a kameruniak rúgtak még két kapufát, és egy les miatt meg nem adott, ám teljesen szabályosnak tűnő gólt is.

Ajánlat:

A nap játékosa: Salif Diao (Szenegál)

Korábban:

Kamerun-Szenegál döntő lesz az Afrika-kupán