Vágólapra másolva!
Elképesztő drámát hozott az Afrikai Nemzetek Kupájának döntője, ám a kameruni válogatott, akárcsak két évvel ezelőtt, ismét nyerni tudott, köszönhetően a tizenegyesrúgásoknak. A rendes játékidőben nem született gól, mindössze egy-egy kapufáig jutottak a csapatok, és a hosszabbításban sem rezdült meg a háló, a büntetők során pedig hiába hagyta ki Womé az első kameruni tizenegyest, mégis a Szelídíthetetlen Oroszlánok örülhettek a végén.

Fotó: EPA
Karlsruhéból Kamerunba - Schäfer győzelemre vezette csapatát

A kameruniak számára mintegy negyedóra kellett, hogy felvegyék a ritmust, de a találkozó hatalmas iramban zajlott. A Szelídíthetetlen Oroszlánok első helyzetét Pius N'Diefi hagyta ki, a CS Sedan támadója Samuel Eto'o beadását lőtte centikkel mellé. Nem sokkal később ugyan a szenegáli hálóba került a labda, de a játékvezető már korábban sípolt, mivel úgy látta, hogy a szenegáliak kapusát szabálytalanul akadályozták. A lassítások alapján nem biztos, hogy igaza volt. Az összecsapás mindenesetre továbbra is rendkívül élvezetes volt, mindkét együttes támadólag lépett fel, hol az egyik, hol a másik tizenhatosnál pattogott a labda - igazán nagy helyzet nem alakult ki.

A szünet után vissza is vettek egy kicsit a tempóból a játékosok, és a meccs kissé unalmasabb lett, de egy-egy villanás azért mutatta, hogy nem akármilyen futballistákról van szó. Ekkor már inkább Kamerun játszott fölényben, a szenegáliaknál csak El Hadji Diouf tartózkodott elöl, aki becsülettel küzdött a hátvédekkel, de túl sok mindent nem tudott kezdeni az előrevágott labdákkal. A szenegáliak védelme is magabiztosan állt a lábán, ám a 71. percben a csapatkapitány Aliou Cissé nagy hibája majdnem gólt eredményezett: a védő alászaladt a labdának, így N'Diefi egyedült törhetett kapura, de a kapufa tövét találta telibe.

Az utolsó percekre megint felgyorsult a meccs, de nem született gól, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben N'Diefi megint elhibázott egy ziccert: a kapuval szemben, teljesen egyedül fejelhetett, ám a labda mellé szállt. Winnie Schäfer az utolsó negyedórára le is cserélte a helyzeteket eltékozló csatárt, de a helyére beállt Patrick Suffo még csak helyzetbe sem tudott kerülni - igaz, így ki sem hagyhatta azokat. A legutolsó másodpercben még Eto'o is ziccerbe került, ám Sylva kifutva védeni tudott, így a döntés a tizenegyesekre maradt.

Hosszas készülődés után végül a kameruniak kezdhették a büntetőket, és Womé bal oldalra küldött lövését Sylva kiütötte. A szenegáliak első lövője Coly volt, a labda Boukar kezéről beperdült a kapuba. A következő három végrehajtó nem hibázott, ám Faye próbálkozását Boukar már megfogta. Geremi nem rontott, az egész torna egyik legjobb játékosa, Diouf azonban igen: megtorpant a lövés közben, majd gyatrán kapu mellé helyezett.

Kamerunnál volt tehát az előny, és csapatkapitányának, Rigobert Songnak csak be kellett volna rúgnia a maga tizenegyesét, ám Sylva kivédte balra tartó labdáját. Végül mégis a kameruniak örülhettek, mert a szenegáli csapatkapitány, Cissé középre célzott, és bár a labda majdnem bement, a portás összezárta lábait, és így a játékszer kifelé pattant. A kameruniak extázisban ünnepelték győzelmüket, miközben a szenegáliak közül többen is sírva fakadtak, pedig nem volt okuk a szégyenkezésre, és ha így fociznak a vébén, akkor könnyen nagy meglepetést okozhatnak. A kameruniak jó szereplése már nem lenne nagy szenzáció.

Ajánlat:

A nap játékosa: Alioum Boukar (Kamerun)

Korábban:

Kamerun megvédte elsőségét az Afrika-kupán

Fórum:

Ki nyeri a foci VB-t?