Vágólapra másolva!
Kórházba szállították Kubala Lászlót, a Barcelona egykori legendás labdarúgóját és trénerét. A hatalmas népszerűségnek örvendő "Kuksi" állapotáról egyelőre semmit sem lehet tudni. Angliában 89 éves korában elhunyt Sir Walter Winterbottom, az angol labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya.

Több hírügynökség és a spanyol Marca rövid hírben számolt be arról, hogy kórházba került Kubala László. A 74 éves egykori világklasszist vasárnap este szállították a barcelonai Clínica de El Pilarba, állapotáról egyelőre nem adtak ki információt.

Kubala 1927. június 10-én, Budapesten született, ő a világtörténelem egyetlen labdarúgója, aki pályafutása során három válogatottban is szerepelt. Csehszlovákia színeiben hat mérkőzésen négy, a spanyol válogatottban 19 meccsen tizenegy gólt szerzett, a magyar nemzeti együttesben pedig háromszor lépett pályára. Játékosként megfordult a Ferencvárosban, az SK Bratislavában, a Vasasban és a Barcelonában, négyszeres spanyol bajnok, ötszörös spanyol kupa-győztes, kétszeres VVK-győztes, BEK-döntős volt, edzőként két bajnoki címet nyert a szaúdi al-Hilallal és ő vezette az 1992-ben olimpiai bajnoki címet nyert spanyol válogatottat. Utoljára 1995-ben ült kispadon, akkor Paraguay legjobbjait dirigálta.

Anglia közben nemzeti futballgyászba öltözött. 89 éves korában elhunyt Sir Walter Winterbottom, az angol labdarúgás első szövetségi kapitánya. A szakember, aki 1946 és 1962 között irányította a válogatottat, szombat este a guildfordi Royal Surrey megyei kórházban halt meg.

Pályafutását labdarúgóként a Manchester Unitedben kezdte, de sérülés miatt 1939-ben visszavonult. Ő irányította a csapatot a legendás 1953-as londoni 6-3 idején is. Rekordja a mai napig megdönthetetlen: 139 mérkőzésen 78 győzelmet, 33 döntetlent és minössze 28 vereséget ért el. Szolgálataiért II. Erzsébet 1978-ben lovaggá ütötte.

"Minden idők legjobb angol edzőinek egyike volt, olyan, amilyet ritkán hord hátán a Föld" - nyilatkozta megrendülten Bobby Robson, a Newcastle trénere.

Pincési László

Korábban:

Elhunyt Hidegkuti Nándor