Vágólapra másolva!
Már megmenekült a kieséstől a Senjang, Bicskei Bertalan csapata, mert az idén úgy írták ki Kínában a vasárnap rajtoló első osztályú bajnokságot, hogy nem lesz kieső. Persze a volt szövetségi kapitány így sem lenne boldog az utolsó, tizenötödik hellyel, s reméli, tíz között végez együttese.

Január elejétől szerződött a tavalyi bajnokság utolsó helyezettjéhez, a Senjanghoz Bicskei Bertalan, s azóta egyfolytában edzőtáborozik csapatával. Jelenleg - egyhónapos magaslati táborozás után - délen, a Makaó melletti Csuhaiban edzenek Bicskeiék, s csak csütörtökön utaznak haza Senjangba, ahol a vasárnapi bajnoki rajton a Csoncsint fogadják. "Hogy mire leszünk képesek, nem tudom - mondta a volt a kapitány -, hiszen nem ismerem az ellenfeleket. Igaz, a felkészülés folyamán futballoztunk első osztályú együttesekkel is, s csak egyszer kaptunk ki, de nem tudhatom, az ellenfelek közül melyik szerepelt komplett csapatával. Azt viszont tudom, hogy segítőmmel, Gálhidi Gyurival hihetetlen mennyiségű munkát végeztettünk el a játékosokkal, igazolnunk is sikerült, kérdés, hogy a többi csapat miként erősített."

A Senjang - az edző és a klub vezetői szerint - alaposan megerősödött. Három kínai játékos mellett megszerezte a Graz nigériai válogatott csatárát, Benedik Aquegbut, a Real Madridot is megjárt horvát középpályást, Igor Jovicevicet, a kameruni válogatott Hertha-csatárt - mellesleg Király Gábor korábbi állandó szobatársát -, Alfonso Tchamit és a Setubal német-brazil védőjét, Edgard Eliseót. A baj csak az, hogy vasárnapi játékuk még egyáltalán nem biztos, mert még nem érkezett meg a játékengedélyük. Bicskei egyébként úgy látja, hogy kiválóak a körülmények a kínai labdarúgásban, csodálatosak a létesítmények, stadionok, edzőtáborok, futballiskolák, igen népszerű a sportág, rengeteg gyerek focizik, így aztán nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan a világ élvonalában lesznek a kínaiak.

Ami pedig a Senjang csapatát illeti, a szakember nagyon reméli, hogy ott lesznek az első tíz között. "Tavaly utolsó volt a csapat - magyarázta Bicskei -, s csak azzal maradt bent, hogy az egyik feljutót nem engedi indulni a szövetség. És nem is az utolsó hely mond sokat, lényegesebb, hogy összesen hét pontot szerzett, még az előtte levő is huszonkettőig jutott. Úgy érzem, Gálhidivel együtt elfogadtak bennünket, s lényeges, hogy nemcsak a vezetők, a játékosok is hisznek nekünk, s nagyon remélem, stílusos csapatunk lesz. Most, a világbajnokság előtt, öt bajnoki forduló lesz meg egy kupameccs, majd április 21-től három hét szünet, mi is hazautazunk. Aztán nyolchetes újabb felkészülést követően meg sem állunk novemberig. A tavaszi, idegenbeli meccsekre már a hét elején elutazunk, hiszen Senjangban ilyenkor még éjszakai fagyok vannak, s másutt jobban tudunk készülni. Persze, az első tíz a lényeg, s ha a végén tényleg ott leszünk, mindenki szerint nagy lépés lesz a klub életében."

Kiss László

Ajánlat: