Vágólapra másolva!
Háborog Pécs lakossága, legalábbis Toller László polgármester szerint sértve érzi magát, hogy a város nem került a Magyarország által is megpályázandó 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezői közé. A polgármester állítja: politikai döntés született.

- Úgy látszik, nehezen tudja megemészteni a pályázati előkészítő bizottság keddi bejelentését, hiszen közleményt is adott ki, szombatra meg sajtótájékoztatót hívott össze. De csak Pécs, pontosabban ön tiltakozik, a többi kimaradt város vezetői szó nélkül tudomásul vették a döntést.
-
Igen, valóban nehéz ezt megemészteni, mert mi komolyan vettük a pályázatot, már amennyire komolyan lehet venni az egészet. És mindent igyekeztünk meg is tenni, hogy egy magyar Európa-bajnokság esetén rendezők legyünk. Azt is megvizsgáltuk például, mi lesz az új stadionnal Eb után, de nem tudom például, hogy Szeged vagy Kaposvár hogyan tartja majd fenn a létesítményt, mit csinál vele.

- Egy-egy pályázat végén valaki mindig megsértődik, méltánytalan döntésről beszél. De csak a vesztesek közül.
-
Mi vesztesek vagyunk, megsértődtünk, de úgy érzem, teljes joggal. Mert az indoklás nevetséges, hogy Kaposvárnál ott a Balaton és a taszári repülőtér. Hát kíváncsi vagyok, melyik balatoni település esik a kívánt negyven kilométeren belülre a városhoz.

- Akkor Kaposvárral van bajuk?
-
Nem. Az egésszel. Komolytalan pályázat, komolytalan elbírálás. Egyébként is kevés volt az idő volt a felkészülésre, komolyabb előkészületekre lett volna szükség.

- Úgy érzi, presztízssérelem érte önöket?
-
Ez abszolút méltánytalanság és nem hiúsági kérdés. Ebben a választási ciklusban Miskolcon és Szegeden az önkormányzat felszámolta a minőségi futballt, mi meg mindent megteszünk, hogy ismét első osztályú csapata legyen a városnak.

- Lehet, hogy éppen az Eb adna lendületet a két város futballjának. Viszont a választási ciklussal mintha arra utalna, hogy politikai döntés született. Ezt persze mások is sejtetik, elvégre Kaposvárnak fideszes polgármestere van, ön meg MSZP-s, csak egyenesen még senki nem mondta ki, hogy a politika közbeszólt.
-
Én meg kimondom, mert vannak erre utaló jelek. Pécs régióközpont, százhatvanezer lakossal, közte huszonhatezer egyetemistával, vagyis ennyi potenciális nézővel, s ráadásul az öt megyei jogú városból egyedül maradt ki a rendezőjelöltek közül. Kaposvár még azt az egy stadionját sem tudja rendesen fenntartani, s különben is, kétezer évet nem lehet velünk szemben néhány év alatt behozni.

- Ennyire egyszerű: szoci a polgármester, büntetjük a várost? És akkor mi van Székesfehérvárral?
-
Nem a polgármester, az önkormányzat egésze fáj a Fidesznek. Ami pedig Fehérvárt illeti, nincs a környékén más komolyan vehető vetélytárs. Úgyhogy borzasztó, hogy a választási kampány része lett az Eb is, pedig, ha valamiben, a futballban tényleg elképzelhető a nagy nemzeti összeborulás.

- De arra semmi garancia, hogy valóban Magyarország kapja a rendezés jogát, akkor meg nem mindegy, hogy egy elmaradt Eb-t melyik város nem rendez meg?
- Hát ez az. Virtuális Eb, virtuális stadionokkal, virtuális politikai előnnyel. Vérig sértettek egy várost, amit így, a választások előtt önmagában köszönnék, de nem vagyok rá büszke. Mégpedig egy olyan várost, amely hatszázharmincegy társával része a világörökségnek. Blöffből próbálnak politikai tőkét kovácsolni.

- Szombatra sajtótájékoztatóra készül, s valljuk be, így most már ennek is kampányjellege van.
-
Mondhatnám, hogy nem én kezdtem, csakhogy itt nem erről van szó. Vendégünk lesz Gelsenkirchen polgármestere, s elmondja, hogy náluk miként folyik a stadionépítés, a regionális központok kialakítása. Ott az új Schalke-stadion, világcsoda. Rádaásul politikamentesen épült.

Az igazgató a szakmával érvel

Bár nem igazán örül a pályázati bizottság igazgatója, Makray Balázs a pécsi polgármester protestálásának, véleményét mégis azzal kezdte, annyiban jó jel Toller László tiltakozása, hogy jelzi, komolyan gondolják a városok az Eb-rendezés szándékát, és aki veszít, úgy gondolja, valami jóból marad ki. Azt viszont határozottan cáfolta az igazgató, hogy politikai döntéseket hoztak volna a pályázó városok kiválasztásánál.

"Nekünk annyi feladatunk volt, hogy megtekintve a helyszíneket, összehasonlítsuk a pályázatokat, megnézzük, melyek felelnek meg leginkább az UEFA kritériumainak. És ebből a szempontból - és nem csupán formailag, kidolgozására - a pécsieké még a tíz közé sem került be. Hogy aztán a sors úgy hozta, hogy négy helyszínen kormánypárti és ugyanennyin ellenzéki a polgármester, azt csak most, két nappal a döntés után számolta össze valaki."

Az igazgató azt is elmondta, hogy tizenhét tagú bizottság döntött, és ő senkiről sem tudja feltételezni, hogy valamelyik tag egyfajta kimondatlan kormányzati igénynek akart volna megfelelni. Hogy aztán miért Kaposvár és miért nem Pécs a dunántúli régió egyik választottja, arra több érvet is felsorolt Makray. Így például a korábban, mások által is hangsúlyozott repülőtér - Kaposvár mellet fekszik Taszár és Kaposfüred - és a szállásgondokat részben megoldó balatoni régió közelsége mellett azt is elmondta, hogy Kaposvárott már most tervben van egy ötcsillagos szálloda, ezerkétszáz új szálláshely, és az autópálya is eléri 2008-ig a várost.

Ami pedig a lélekszámot, vagyis az abból esetleg következhető nézőszámot illeti, az UEFA csak a jegyek harminc, de inkább csak húsz százalékát adja a rendező országnak, annyi néző meg Kaposvárott is összejön. Végül az igazgató hangsúlyozta: kimondottan szakmai döntés született, és sajnálja, hogy politikai felhangok kísérik.

Kiss László

Korábban: