Vágólapra másolva!
Az UEFA legszigorúbb feltételeinek megfelelő stadion épül a Budapesten a Fehér úton, amennyiben Magyarország elnyeri a 2008-as labdarúgó-Eb rendezési jogát.

Ha nem is kavart botrányt, mindenképpen vitát gerjesztett a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság pályázati bizottságának döntése, a nyolc lehetséges helyszín kijelölése. Különösen Pécs sérelmezi, hogy neki nem jut feladat és ezzel együtt új stadion, miközben mások pedig azt nem értik, miért építenek egy új, negyvenezres stadiont a fővárosban.

- A pályázat-előkészítő bizottság döntéséről bizonyára elvitatkozunk még egy ideig, mert akik kimaradtak a lehetséges rendezők közül, nyilván nehezen emésztik meg, hogy nem kerültek a kiválasztottak közé. S miközben joggal vagy jogtalanul a másikra mutogat néhány város, azt alig érti valaki, hogy miért kell két budapesti helyszín, minek ehhez új stadion.
-
Ha csak a mában gondolkodnánk, valóban kézenfekvőbb lenne csak a Népstadionban játszani a meccseket, csakhogy amennyiben megkapjuk a rendezés jogát, és reményeink szerint megkapjuk, azt is néznünk kell, mit csinálunk később a megépített létesítményekkel.

- Hát éppen ezt nem értik sokan, bevallom, magam sem, kinek készül a Fehér úti stadion.
-
Meglehet, fellengzősnek hangzik, ha azt mondom: a jövőnek. Pedig pontosan ez az igazság. A tervek szerint több pesti NB I-es csapat is játszana ott.

- Ez egyszer már felmerült, s akkor elvetették, mert valamennyi csapat tiltakozott ellene, valamennyi a saját pályáján szeretne játszani.
- Igen, csakhogy a jelek szerint 2004-től az UEFA bevezeti a klublicencrendszert, igen szigorú stadion-előírásokkal, mindent meghatározva a beléptetéstől a sajtóhelyeken át egészen a parkolókig. Aki pedig nevezni akar, annak megfelelő pályával kell rendelkeznie.

- Éppen most újítják fel a stadionokat a rekonstrukciós program keretében.
-
Valóban, csakhogy objektív nehézségek, környezeti adottságok miatt egyiket sem lehet a kívánt szintre felhozni, átépíteni. Még a Fradi-pályát sem, mert a felüljáró miatt az egyik oldalon megoldhatatlan a nézőtér kívánt bővítése. Megnéztünk mindent, mármint az arra illetékesek szoroztak, osztottak, s kiderült, olcsóbb egy új stadiont építeni, mint a meglevőket úgy átépíteni, hogy valamennyi előírásnak megfelelhessenek.

- És a Megyeri út? Csak most adták át, és erre kiderül, hogy komoly meccsre alkalmatlan?
-
Az Újpest-pályát nem az Eb-pályázat keretében, hanem már korábban elkezdték átépíteni. Maga a létesítmény kibővítve akár még meg is felelhetne a pályázati feltételeknek, ám a parkológond egyszerűen megoldhatatlan. Nincs terület.

- Ha úgy nézzük, a Népstadionnál is elég nehéz kocsival megállni.
-
Ott már vannak elképzelések a megoldásra, és remélem, meg is valósulnak.

Az Eb-re tervezett stadionok és a nézőszámok:
Népstadion, 50 ezer
Fehér úti stadion, 40 ezer
Debrecen, 40 ezer
Székesfehérvár, 40 ezer
Győr, 30 ezer
Kaposvár, 30 ezer
Miskolc, 30 ezer
Szeged, 30 ezer