Vágólapra másolva!
Öt játékost is adott a DVSC az atlantai olimpián szereplő együttesbe, most viszont csupán három saját nevelésű futballistája van a kezdő csapatában. Ráadásul a debreceni korosztályos gárdák teljesítménye is visszaesett az utóbbi néhány évben. Az okokról Herczeg András utánpótlás-igazgató beszélt.

- Hogyan működik mostanság Debrecenben az utánpótlás-nevelés?
- Az alapépítésen már túl vagyunk. Jórészt kialakult az a piramis, amelyen meredek, de a legtehetségesebbeknek járható út vezet a csúcsokig. A piramis alján helyezkedik el a Debreceni Sportiskola, az Olasz Focisuli és a Debreceni Futballklub. Tizennégy évesen kerülnek a legjobbak a DVSC Utánpótlás-nevelő Kft.-be, ahol 18 éves korukig versenyeztetjük őket, majd felkerülnek a felnőttekhez, vagyis a junior gárdába vagy az első csapat keretébe.

- Vannak hiányosságai a rendszernek?
- Sajnos túl nagy a szakadék a juniorok és a felnőttek között, ezért kellene egy fiókcsapat, ahol azok a tehetségek szerepelhetnének, akik kinőtték már a juniorokat, de még nem érettek az első osztályra.

- Milyen az átjárás az utánpótlás kft. és a klub között?
- Állandó kapcsolatban vagyunk a felnőtt csapattal. A DVSC Futballszervező Rt. ötvenszázalékos tulajdonrésszel rendelkezik a kft.-ben. A tehetségek a klub igénye szerint kerülhetnek a felnőttekhez, mint ahogy ez a múltban már meg is történt, többek között Sándor Tamás, Szatmári Csaba, Böőr Zoltán, Balogh János és Müller Zsolt esetében. És minden héten két-két fiatal a felnőttekkel edz.

- Mi éri meg jobban: nevelni, itthonról igazolni, vagy a félévente inváziószerűen megjelenő külföldiek közül válogatni?
- Természetesen nevelni, és a DVSC-nek ez is a célja. Vannak posztok, amelyek betöltését a klub nem tudja utánpótlásbázisából megoldani, ezért oda igazolni kell, de csak minőségi futballistákat.

- Fedezi-e a játékoseladás a vásárlásokat?
- Ilyen számítást nem végeztünk, de valószínű, hogy a kiadás oldalán áll a nagyobb összeg.

- Látnak-e Sándor Tamáshoz hasonló tehetséget?
-
A tizenhét éves Tőzsér Dánielt tudnám kiemelni, aki Tamáshoz hasonlóan irányító, de rajta kívül is vannak olyanok, akik első osztályú labdarúgók lehetnek.

- Pedig mintha megtorpantak volna korosztályos csapataik.
-
Valóban, az utóbbi években kisebb visszaesés tapasztalható. Ennek oka az is, hogy a jól működő iskolarendszer, amely rengeteg tehetséget nevelt, szétesett. Azon vagyunk, hogy újra beindítsuk, és kialakítsuk az iskolára való építkezést. Az 1988-as születésűek egy osztályba fognak járni, az Irinyi Sportgimnáziumba, ahol megfelelő edzésidőt és követelményrendszert kapnak.

- Az állami szerepvállalás megnövekedett, működik a Bozsik-program. Milyen tapasztalatai vannak erről?
-
Nagy öröm, hogy gondot fordítanak végre az utánpótlásra, s a koncepció nagyszerű. Közvetlenül ugyan csak az iskolákat érinti, de nagyon hasznos, hiszen így a klub az iskolákra is támaszkodhat.

Rác Benedek Balázs

Ajánlat:

Debreceni pontosztozkodás

Korábban: