Vágólapra másolva!
A Liverpool átvette a vezetést a tabellán az angol bajnokságban - de csak pár órára. A Vörösök mérkőzése ugyanis kora délután kezdődött a Premier League 30. fordulójában, s miután legyőzték a Middlesbrough-t, az első helyre ugrottak a táblázaton. Ám a Manchester késő délután szintén nem hibázott a West Ham ellen, és visszaelőzte a 'Poolt. A Newcastle végképp kiesett az aranyért folytatott küzdelemből, mivel hazai pályán képtelen volt megverni az Ipswichet.

A Liverpool még mindig Michael Owen és Steve Gerrard, vagyis két kulcsembere nélkül lépett pályára a Middlesbrough otthonában, és úgy tűnt, mindez meg is bosszulja magát, mert az első játékrészben a hazai gárda előtt adódtak a nagyobb helyzetek. A nagy Boro-rohamozások után aztán a vendégek számára egyetlen kontratámadás elég volt ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést: Nicholas Anelka lódult meg a bal oldalon, egyetlen lövőcselére három védő szállt el, beadását követően Dietmar Hamann lövését még blokkolni tudták, de Emile Heskey közvetlen közelről a léc alá bombázott.

A bekapott gól demoralizálta a sokkal jobban futballozó Borót, ám a szünetben összeszedték magukat, és a második félidő az elsőhöz hasonlóan kezdődött. A koreográfia azonban nem változott: a hazaiak képtelenek voltak bevennie Jerzy Dudek kapuját, majd jött egy villámgyors liverpooli kontra, és máris a hálóban táncolt a labda, ezúttal a norvég John-Arne Riise volt a gólszerző. Az utolsó percekben Gareth Southgate fejese ugyan utat talált a vendégek kapujába, de mindez már csak arra volt elegendő, hogy a Middlesbrough szurkolói még jobban bosszankodjanak.

A Manchester előtt tehát adott volt a feladat, a Vörös Ördögök nem veszíthettek pontot a West Ham otthonában, ha tartani akarták a lépést egyik legnagyobb riválisukkal. Alex Ferguson ennek ellenére Juan Sebastian Verónt és Ryan Giggset is kihagyta a kezdő tizenegyből, és a Kalapácsosok nekiestek ellenfelüknek. A hazai gárda az első játékrészben kétszer is vezetést szerzett, de a MU mindkét alkalommal pillanatok alatt kiegyenlített, mégpedig két parádés góllal: előbb David Beckham ívelt a kissé kinn álló kapus feje fölött a hosszú sarokba a tizenhatos sarkáról, amikor mindenki beadást várt, majd pedig a némi meglepetésre a csapatba került Nicky Butt ollózott a hálóba.

A szünetben tehát 2-2 volt az állás, és a második játékrészben a Vörös Ördögök már könyörtelenek voltak: Paul Scholes, majd Ole-Gunnar Solskjaer közeli góljával kétgólos előnyhöz jutottak. A West Ham azonban még mindig nem adta fel, sikerült szépítenie, így a Manchester "kénytelen volt" még egy gólt szerezni annak érdekében, hogy ne kelljen izgulnia. A meccs tökéletes példája volt a MU idei szezonjának: a támadórészleg kifogástalanul működött, de a védekezésben akadtak problémák.

A negyedik helyen álló Newcastle még jobban leszakadt az éllovasoktól, mivel megint nem tudott nyerni, ezúttal az Ipswich ellen hazai pályán. A Szarkák tulajdonképpen örülhetnének is az egy pontnak, hiszen két alkalommal is sikerült kiegyenlíteniük, ráadásul második találatukat két perccel a lefújás előtt szerezték. Ugyanakkor bosszankodhattak is, mivel a győzelem elérésére is volt lehetőségük, ám Alan Shearer az utolsó percben tizenegyesből a kapufát találta telibe. Ha a Newcastle így folytatja, akkor a negyedik helye is veszélybe kerülhet, mert a Chelsea nagyon jön felfelé, a londoniak egymás után harmadik 4-0-s győzelmüket aratták.

Premier League, 30. forduló:
Middlesbrough - Liverpool 1-2 (0-1)
gól:
Southgate (88.), illetve Heskey (32.), Riise (84.)

West Ham United - Manchester United 3-5 (2-2)
gól:
Lomas (8.), Kanoute (20.), Defoe (78.), illetve Beckham (17., 89., a másodikat 11-esből), Butt (22.), Scholes (55.), Solskjaer (64.)

Bolton Wanderers - Derby County 1-3 (0-1)
gól:
Gardner (46.), illetve Christie (22.), Ravanelli (53.), Higginbotham (87., 11-esből)
kiállítva: Jaaskelainen (86., Bolton)

Chelsea - Sunderland 4-0 (1-0)
gól:
Gallas (24.), Gudjohnsen (73.), Forssell (84.), Dalla Bona (90.)

Everton - Fulham 2-1 (2-0)
gól:
Unsworth (1.), Ferguson (11.), illetve Malbranque (52.)
kiállítva: Gravesen (28., Everton)

Newcastle United - Ipswich Town 2-2 (0-0)
gól:
Robert (60.), Shearer (88.), illetve Bent (50., 63.)

Southampton - Leicester City 2-2 (1-2)
gól:
Pahars (29., 87., a másodikat 11-esből), illetve Deane (21., 27.)

A Leeds-Blackburn és az Aston Villa-Arsenal találkozókat vasárnap rendezik, a Tottenham-Charlton mérkőzésre hétfőn kerül sor.

Ajánlat:

A Premier League állása

Korábban:

A Chelsea kiütötte a Tottenhamet