Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az UEFA nyugalmas elnökválasztásával szemben - ahol a jelenlegi elnök, a svéd Lennart Johansson az egyedüli jelölt - a FIFA nagy csatára készül a májusi tisztújító kongresszuson. A jelenlegi elnök, a svájci Sepp Blatter mellett ugyanis várhatóan harca száll a focivilág vezető tisztségéért a kameruni Issa Hayatou is.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) 55 éves elnökét a hírek szerint sokan támogatják, az afrikai tagországok mellett több európai tag - köztük a két alelnök, a koreai Chung Mong-joon, az olasz Antonio Matarese, illetve Lennart Johnasson UEFA-elnök - is mellette tenné le voksát. "Ha megválasztanak, mindent elkövetek, hogy a szövetségen belül végre teljes legyen az egyetértés és a béke" - jelentette ki Hayatou, aki reményét fejezte ki, végre lesz afrikai elnöke is a FIFA-nak, és a május 29-i szöuli kongresszuson a 204 szavazatra jogosult tag őt választja majd. "Úgy érzem, az afrikai országok többségének a bizalmát élvezem, s remélem, az UEFA-tagországok is mellém állnak."

Afrikai lapok azonban figyelmeztetnek, ha Hayatou saját kontinensére számít, pórul járhat. Libéria például már létrehozta a "Blatter afrikai barátai" nevű tömörülést, amelynek egyértelmű célja, hogy a svájci szakembert tartsák pozícióban. "Az afrikai szövetség Hayatou elnöksége óta nem foglalkozott az afrikai országokkal, és ezzel nagyon sok kollégám egyet is ért" - mondta Edwin Snowe libérai elnök. "Sepp Blatter viszont adott nekünk tízmillió dollárt. A szövetségnek sok pénze van, rajtunk mégsem segít. Inkább épít egy új székházat Kairóban."

Amennyiben Hayatou megnyerné a májusi szavazást, úgy Blatter lehetne a második legrövidebb ideig regnáló FIFA-elnök. Az ő négyéves ciklusánál kevesebb ideig csupán a belga Rodolphe William Seeldaryers volt elnök, ő 1954-ben váltotta Jules Rimet-t, de egy esztendővel később elhunyt.

A nagy háborúra készülve azért a FIFA nem feledkezik meg a világbajnokságról sem. Az utóbbi napokban például új törvényt is hozott: a játékosok nem használhatják a mez alatti pólójukat üzengetésre. Amennyiben mégis megtennék, úgy sárga lapos figyelmeztetésben kell, hogy részesüljenek. A FIFA úgy véli, "a pólók használata nem politikai, vallási vagy más irányú üzenetek továbbítására valóak", ezért még azt is előírta, hogy a mez alatt csak egyszínű ruhadarab viselhető.

A törvényhozó testület emellett bejelentette, a nyári vébén bevezetik a vérvizsgálatokat, amely főleg az EPO-használók kiszűrésére szolgál majd. A döntést megerősítette, hogy a NOB a Salt Lake City-i téli olimpián már tesztelte ezt a fajta vizsgálatot, és ennek eredményeképpen öt pozitív esetre is fény derült. Az orvosi vizsgálatok kapcsán egyébként még tartanak Szöulban kongresszust, de például a játékvezetők és asszisztenseik számára már szerdától úgynevezett "bírótréningre" kerül sor a koreai fővárosban, amelyen részt vesz a keret egyetlen magyar résztvevője, Székely Ferenc is.

Ami a médiát illeti, az már korábban ismert volt, hogy a KirchMedia nevű cégtől két brit televíziós társaság (BBC, ITV) mintegy 230 millió dollárért (közel 64 milliárd forint) megvásárolta a 2002-es és a 2006-os vb közvetítési jogait. Hétfőn az amerikai Yahoo! is beszállt a versenybe, megszerezve a világbajnokság teljes internetes jogkörét. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Pincési László

Korábban: