Vágólapra másolva!
Egyre több csapat figyel fel a kis kelet-európai országok játékosaira. A kilencvenes évek nagy grúziai játékoskiáramlását most egy újabb invázió követheti, hiszen az utóbbi hetekben megszaporodtak az érdeklődések, főleg a német Bundesliga-csapatok részéről.

A legkapósabb játékos a tavalyi grúz gólkirály - mellesleg az év labdarúgója -, Zaza Zirakisvili, akit a Dinamo Tbiliszi két hétre a Schalke 04 rendelkezésére bocsátott. A tavalyi bajnokság legeredményesebb futballistája (huszonegy góljával) jelenleg a gelsenkirchenieknél tartózkodik próbajátékon, és reméli, huszonhat évesen eljött végre annak az ideje, hogy külföldön is kipróbálhassa magát. "Szívesen szerződöm Németországba, ha a két klub meg tud egyezni egymással. Hogy maradok-e a Schalkénél, vagy visszamegyek Tbiliszibe, nem tudom. Mint ahogy azt sem, kölcsönadnának, vagy végleg eladnának." Miután a német átigazolási időszak már véget ért, Zirakisvili csak a 2002-2003-as szezonban léphetne pályára, ám nem kizárt, ha megállapodna a Schalkéval, akkor már mostantól a klubnál maradna.

Zirakisvili mellett Alekszander Amiszulasvili sem biztos, hogy sokáig marad a Dinamo labdarúgója, miután a védő iránt a Hertha BSC és a Hamburg is élénken érdeklődik. Az utánpótlás-válogatott játékost már többször megnézte a két klub képviselője, így nem kizárt, nyártól ő is Németországba költözik.

Skóciában különösen nagyra tartják a grúz labdarúgást, főleg a Dundee Unitednél. A skót élvonalban szereplő együttes ugyanis már rendelkezik két grúz játékossal, ám Temuri Kecbaja és Zurab Kizanisvili mellett a svájci FC Zürich ötvenszeres válogatott középpályását, Gocha Jamaraulit is szeretnék szerződtetni a Dens Parkba.

És hogy a magyarok se maradjanak ki a hírcsokorból: a Lombard FC Tatabánya másodosztályú együttese eladta grúz védőjét, az egykori utánpótlás-válogatott Valeri Zirakadzét. A huszonhárom éves hátvéd a bajnokság utolsó helyén szerénykedő Gorda Rustavi együtteséhez szerződött, és ahogy a klub menedzsere, Tengiz Katsia elmondta, kétéves szerződést kötött.

Pincési László