Vágólapra másolva!
A jövő heti közel harminc barátságos előkészületi mérkőzés közül minden bizonnyal az Anglia-Olaszország összecsapás tarthat igényt a legnagyobb érdeklődésre. Mindkét válogatott szövetségi kapitánya egészen az utolsó pillanatig várt a meghívottak kihirdetésével, és mind Giovanni Trapattoni, mind Sven-Göran Eriksson csak szombat este tette közzé, kikre számít a válogatottban. Mindkét játékoskeretben akadnak meglepetések.

Az olaszok részéről például szerepel a meghívottak között Angelo di Livio és Daniele Adani is, akik a Fiorentinában futballoznak, vagyis az utóbbi időben nem sok sikerélményben lehetett részük, hiszen a violák a kiesés ellen folytatnak meglehetősen reménytelennek tűnő harcot a Serie A-ban. Érdekesség, hogy Adani éppen az angolok ellen mutatkozott be a squadra azzurrában 2000 novemberében.

A legutóbbi, Egyesült Államok elleni meccshez képest kimaradt a keretből a két debütáns, a Chievo támadója, Massimo Marazzina (aki pedig jól mutatkozott be a nemzeti színekben) és a Torino középpályása, Antonio Asta, és hiányzik a sérüléssel bajlódó Alessandro del Piero is. Az időközben felépült Filippo Inzaghi sem kapott meghívót, a bombaformában futballozó Christian Vieri viszont igen, akárcsak a római Vincenzo Montella. A Farkasoktól egyébként Marco Delvecchio és Francesco Totti is tagja a keretnek, és ismét meghívót kapott a Barcelonában futballozó Francesco Coco is, aki a katalánoknál az utóbbi időben megint több játéklehetőséget kap.

Ami az angolokat illeti, itt a legnagyobb eseményt a leedsi Jonathan Woodgate mellőzése jelenti, aki emlékezetes bírósági ügye után letöltötte a rá kiszabott száz órás közmunkát, és abban bízott, hogy ismét szerepelhet a nemzeti tizenegyben. Eriksson azonban az FA elnökével, Adam Crozierrel megbeszélve az esetet úgy döntött, hogy megelőzve a kritikákat, inkább nem veszi számításba a középhátvédet a világbajnokság előtt.

A svéd szakember egyébként továbbra is kísérletező kedvében van, hiszen megint meghívott egy újoncot, a Tottenham középhátvédjét, Ledley Kinget, aki már a hollandok ellen is a kispadon ült, de akkor nem állt be. Ismét bizonyítási lehetőséget kaphat Ugo Ehiogu, Owen Hargreaves és Kieron Dyer, szerepel a keretben a Tottenham veterán csatára, Teddy Sheringham, illetve a West Ham üdvöskéje, Joe Cole is. Az Arsenal portása, David Seaman pihenőt kapott a szövetségi kapitánytól, Steve McManaman távolléte viszont előrevetíti, hogy a Real Madridban csak elvétve játszó középpályás a vébéről is hiányozhat, bár Eriksson elmondása szerint még senki előtt sincs bezárva az ajtó.

Az angol keret:
kapusok: Martyn (Leeds), James (West Ham), Wright (Arsenal)
hátvédek: Campbell (Arsenal), G. Neville (Manchester United), Southgate (Middlesbrough), P. Neville (Manchester United), Bridge (Southampton), King (Tottenham), Ashley Cole (Arsenal), Mills (Leeds United), Ehiogu (Middlesbrough), R. Ferdinand (Leeds)
középpályások: Beckham (Manchester United), Scholes (Manchester United), Gerrard (Liverpool), Butt (Manchester United), J. Cole (West Ham), Sinclair (West Ham), Lampard (Chelsea), Hargreaves (Bayern München), Dyer (Newcastle)
csatárok: Owen (Liverpool), Heskey (Liverpool), Vassell (Aston Villa), Fowler (Leeds), Sheringham (Tottenham)

Az angolok Nigériával, Argentínával és Svédországgal lesznek egy csoportban a május 31-én kezdődő, koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon.

Az olaszok névsora:
kapusok: Buffon (Juventus), Toldo (Internazionale)
hátvédek: Nesta (Lazio), Materazzi (Internazionale), Cannavaro (Parma), Iuliano (Juventus), Panucci (Roma), Adani(Fiorentina), Pessotto (Juventus)
középpályások: Coco (Barcelona), Di Livio (Fiorentina), Zambrotta (Juventus), Tommasi (Roma), Zanetti (Internazionale), Albertini (Milan), Di Biagio (Internazionale), Gattuso (Milan), Doni (Atalanta), Totti (Roma)
csatárok: Delvecchio (Roma), Montella (Roma), Vieri (Internazionale)

Az olaszok a vb csoportmérkőzései során Horvátországgal, Mexikóval és Ecuadorral találkoznak.