Vágólapra másolva!
Olaszország össznépi totózásba fogott: a futballőrültek a három bajnokesélyes együttes hátralévő hat mérkőzésének lehetőségeit elemzik, s azt találgatják, hogy az 59 pontos Internazionale, az 56 pontos AS Roma vagy az 55 pontos Juventus jöhet-e ki legjobban a végén. A Barcelonától igazolt egykori válogatott spanyol középpályás, Josep Guardiola doppingvétségért kapott négy hónap eltiltás után játszhatott ismét.

Az Internazionale sorsolása abból a szempontból látszik a legkönnyebbnek, hogy négy együttes is a kiesés ellen harcol ellenfelei közül. Mivel azonban csak a Fiorentina tűnik biztosan leosztályozottnak, az Atalanta, a Brescia és a Piacenza menekül, ez éppen akkora hátrányt is jelenthet. A negyedik BL-helyért küzdő Chievo és Lazio sem ígérkezik könnyű falatnak, különösen abból a szempontból, hogy mindkettővel idegenben kell megbirkóznia az Internek.

A címvédő AS Roma sorsolása jóval fogósabbnak tűnik, a tökutolsó Venezia kivételével mind masszív felsőházi és középcsapatok várnak Fabio Capello együttesére. A Bologna, a Milan és a Chievo a nagy hármas asztaláról morzsaként lepottyanó negyedik BL-helyért fut, a Torino és a Parma fatális katasztrófa esetén még ki is eshet.

A Juventusnak a Lazio és a Milan képében jut BL-rajtjogért kakaskodó rivális, a Perugia, a Piacenza, a Brescia és az Udinese pedig a kiesés rémével riogattatott.

A jelenlegi állás és a sorsolás is azt ígéri tehát, hogy az Internazionale nyeri 1988-89 után újra a bajnoki címet. Egyébként az Inter 14., a Roma 4., a Juventus újabb olasz rekordot jelentő 26. bajnoki címét szerezhetné idén.

Ám intő például hozta Hector Cúper épp a Juventus két évvel ezelőtti esetét, amikor kilenc pont előnye volt a torinói csapatnak a Lazióval szemben, az utolsó forduló mégis a római világoskékek megdicsőülését hozta. Az Inter vezetőedzője egyébként úgy nyilatkozott, elsőbbséget élvez a bajnoki versenyfutás, noha elődöntőbe jutottak az UEFA-kupában. A BL-ből múlt héten kipottyant Roma erejét semmi sem vonja el, a BL-től szintén elbúcsúzott Juventusra viszont még a Parma elleni kétmeccses kupadöntő is vár.

Az utolsó hat forduló sorsolása:
Internazionale: Fiorentina (idegenben), Atalanta (otthon), Brescia (i), Chievo (o), Piacenza (i), Lazio (o)
Roma: Bologna (o), Venezia (i), Parma (o), Milan (i), Chievo (o), Torino (i)
Juventus: Lazio (o), Perugia (i), Milan (o), Piacenza (i), Brescia (o), Udinese (i)

Guardiola: pozitív visszatérés

Nagy terveket szőttek nyáron a Brescia szurkolói, a Barcelonától a kiváló Josep Guardiolával erősített a csapat, a klubnál maradt a válogatottságért küzdő Roberto Baggio és az egyik legígéretesebb fiatal itáliai csatártehetségnek tartott Luca Toni. Az álmok gyorsan szertefoszlottak: a spanyol középpályást doppingvétség miatt négy hónapra eltiltották, Baggio súlyos térdsérülést szenvedett, Toni pedig csak vergődött a védők szorításában.

A 28. forduló már azt ígérte, lassan vége a bresciai böjtnek, Guardiola visszatérhetett a pályára, az edzésbe állt Baggio kisfiával, Mattiával már ott ült a stadion lelátóján, Toni pedig karrierje első élvonalbeli mesterhármasával szinte egymaga verte a Perugiát. A Brescia pedig hosszú hetek után újra elmozdult a kiesőzónából.

Guardiola fanyarkásan nyilatkozott: "Azért jöttem Bresciába, hogy futballozzak. De valakik nem hagyták, hogy azt csináljam, amihez egyedül értek. Megvádoltak, elítéltek, s még mindig várok arra, hogy megtudjam, mi történik az ügyemben. Évekig játszottam egy olyan nagycsapatban, mint a Barcelona, 31 esztendős vagyok, és vádlóim szerint azért jöttem Bresciába, hogy doppingoljak, ez hihetetlen. Azt nem tudom, hogy ez a futballban általános probléma-e, csak azt tudom, hogy velem mi történt, s még mindig azt kérdezem: miért?"

Németh Andrea

Ajánlat: