Vágólapra másolva!
Kis túlzással fogalmazva, áll a bál a spanyolok ellen készülő holland labdarúgó-válogatott edzőtáborában. A szerdai találkozóról távolmarad a Feyenoord két játékosa, Paul Bosvelt és Pierre Van Hooijdonk. Dick Advocaat, a hollandok menedzsere kijelentette: "Egyhamar egyikőjük sem kap behívót a keretbe."

A szakvezető a hollandok edzőtáborában rögtönzött sajtótájékoztatón hozzátette: "Megértem, hogy a klubok és játékosaik az idény vége felé előtérbe helyezik érdekeiket, de a Barcelona négy válogatottja a hét végén a Valladolid ellen játszik egyesületében, mégis vállalta a fárasztó oda-vissza utazást a válogatott találkozóra. Cselekedetükkel is jelzik, hogy fontos számukra a válogatott, akarnak a nemzeti csapatban játszani. Nem értem a két Feyenoord-játékos álláspontját, különösen nem a spanyolok elleni meccs előtt. Le kell vonnom a konzekvenciákat."

Advocaat azok után hívta meg Van Hooijdonkot a keretbe, hogy Van Nistelrooy sérülést szenvedett, de a csatár klubja érdekeit előtérbe helyezve, valamint fáradtságra hivatkozva mondott nemet. A kapitány így kommentálta a játékos lépését: "Pierre-nek ismernie kell a helyzetét a csapatban. Rajta kívül Van Nistelrooy, Kluivert, Hasselbaink és Makaay személyében még négy kiváló támadóval rendelkezik az Oranje - ő az ötödik jelölt." A Feyenoord kapitánya, Bosvelt nem maga mondta le a válogatottságot, hanem klubja technikai igazgatója hívta fel a kapitányt. Advocaat így reagált: "Az a szabály, hogy a játékosoknak kell velem beszélni szándékukról."

Összességében öt játékos nem állhat a holland kapitány rendelkezésére: a két Feyenoord futballista mellett a már említett Van Nistelrooy, Bouma és Davids sem játszik a spanyolok ellen. Helyüket a keretben Landzaat, Paauwe és Oooijer tölti be. Davids távolmaradása is visszhangot váltott ki, mert a múlt héten volt felesége feljelentette erőszakos viselkedéséért, s a rendőrség vizsgálatot indított a Pitbull ellen. Advocaat így érvelt: "Amíg döntés nem születik az ügyben, Edgart megilleti az ártatlanság vélelme." A középpályás egyébként sérült, már hosszú idő óta erős bokafájdalmakkal játszik. A menedzser cáfolta azokat a véleményeket, melyek szerint Davids hasonló okok miatt marad ki, mint az angoloknál Woodgate: "Eriksson azért nem válogatta be a játékost, mert az igazságszolgáltatás bűnösnek találta. S ha azt hiszik, hogy a szövetség nyomást gyakorolt rám Edgar ügyében, akkor tévednek. Ő tényleg azért hiányzik, mert sérült."

Az egyik legnagyobb szenzáció a doppingolásért megbüntetett Jaap Stam visszatérése: "Miért ne hívtam volna be? Ő az egyik legjobb középső védő" - érvelt Advocaat. Stam biztos kezdő, akárcsak Jimmy Floyd Hasselbaink: "Hétről hétre, évről évre bizonyítja, hogy Európa egyik legjobb góllövője, akárcsak Van Nistelrooy, Kluivert vagy Van Hooijdonk." Nem tévedés, a kapitány ezt mondta. Ezek után nem is olyan biztos, hogy a Feyenoord csatárának olyan sokáig kell várni arra a bizonyos behívóra...

Thury Gábor