Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a többi európai országhoz képest sokkal hosszabb az átigazolási időszak, a klubok tulajdonképpen az egész idényben adhatják-vehetik a futballistákat, de azért itt is van egy határidő, amit be kell tartani. Ez az idén március 28. volt, de az előző évekkel ellentétben az utolsó nap, sőt, az utolsó hét is meglehetősen csendes volt, és csak kevés transzfert ütöttek nyélbe. Egy mindenesetre biztos: ebben a szezonban az angol klubok már nem igazolhatnak új focistákat.

A szakértők szerint várható volt, hogy nem lesz túl nagy játékosmozgás az átigazolási időszak utolsó napjaiban, aminek elsődleges oka az volt, hogy Angliában csődközeli helyzetbe került az ITV Digital nevű televíziós csatorna, amely a bajnoki mérkőzések közvetítési jogaival rendelkezik, és így a kisebb klubok már nem mertek nagyobb összegeket kockáztatni egy-egy focistára, míg az igazán nagy egyesületek (a Liverpool, az Arsenal, a Manchester vagy a Chelsea) amúgy sem szoktak ilyen kapkodva új labdarúgókat szerződtetni. Ahogyan a Liga szóvivője, John Nagle nyilatkozta: "Úgy tűnik, a klubok nagyon óvatosak, és kivárásra játszanak, legalábbis ami az anyagiakat illeti".

Nagy volumenű átigazolásra azért így is sor került az utolsó héten, hiszen az Aston Villa ötmillió fontot fizetett ki a másodosztályú Portsmouth angol utánpótás-válogatott csatáráért, Peter Crouch-ért. A támadó nyáron igazolt a Portsmouth-ba a Queen's Park Rangersből, és eddig 18 alkalommal volt eredményes a második vonalban, aminek hatására meghívót kapott az U21-es válogatottban, amelyben kedden mutatkozott be az olaszok ellen. Crouch leigazolása egyben azt jelentette, hogy az Aston Villa csatársorában még kevesebb lehetőség várhat az egykoron a nagyválogatottban is megfordult Dion Dublinra, így a színes bőrű támadó kölcsönbe a Millwallba került az idény végéig.

Az átigazolási időszak utolsó napjait egyébként is a kölcsönszerződések jellemezték. A legnagyobb fogást a Bolton Wanderers hajtotta végre, az élvonalbeli együttes ugyanis megszerezte a Hertha BSC görög védőjét, Kosztasz Konsztantinidiszt a szezon végéig. A Bolton volt az egyetlen a Premier League-s egyesületek közül, amely új játékosra tett szert, a többiek inkább megszabadultak a fölöslegessé vált labdarúgóiktól.

A Leicester például kölcsönadta a másodosztályú Wolverhampton Wanderersnek azt a dán Jacob Laursent, akit csak pár hónappal ezelőtt vett meg. Az ismertebb nevek közül a szlovák válogatott Stanislav Varga a Sunderland mezét a West Bromwich Albionéra cserélte, az északír válogatottal szerdán pályára lépő Michael Hughes a Wimbledonból a Birminghambe került kölcsönbe, míg a legmeglepőbb transzfert minden bizonnyal a kolumbiai Hamilton Ricard hajtotta végre, aki a Middlesbrough-ból ingyen a bolgár CSZKA Szófiába szerződött. Jellemző még az angol futballra, hogy az utolsó napon a legtöbb pénzt a harmadosztályú Wigan Athletic költötte el, amely 75 ezer fontot adott a Burynek Jason Jarettért, és 1,2 millió fontot fizetett a Bristol Roversnek Nathan Ellingtonért - utóbbi összeg egyébként klubrekordnak számít. Csak összehasonlításként: utóbbi összeg 477 millió forint. És ezt egy angol harmadosztályú gárda fizette ki...

Ajánlat: