Vágólapra másolva!
A Szarkák valósággal lemosták a pályáról az Everton együttesét az angol bajnokság pénteki mérkőzésén, és a találkozó egyik legjobbja a hazaiak perui középpályása, Nolberto Solano volt, aki két gólt is szerzett. A futballista nagy népszerűségnek örvend a Newcastle szurkolói körében, köszönhetően remek rúgótechnikájának és csupaszív játékának.

Solano a perui fővárosban, Limában látta meg a napvilágot 1974. december 12-én, és pályafutását az Alianza Lima együttesében kezdte el, de 18 évesen az ország másik patinás egyesületéhez, a Sporting Cristalhoz szerződött.

Az élvonalban 1992-ben mutatkozott be, de a következő évben egy szezon erejéig kölcsönadták a Deportivo Muinicipalnak. Itt olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy a Sporting visszahívta őt, és 1994-ben már a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. Klubcsapatával 1994-ben, 1995-ben és 1996-ban is bajnoki címet szerzett Peruban, és szerepelt a Libertadores-kupában is.

1997-ben a dél-amerikai labdarúgás óriása, az argentin Boca Juniors szerződtette, ahol rövid ideig példaképével, Diego Maradonával is együtt játszott.

Egy évvel később a Newcastle 2,5 millió fontot fizetett ki érte, és ezzel ő lett az első perui labdarúgó, aki pályára léphetett a Premier League-ben. Szüksége volt egy kis időre, amíg megszokta az angol bajnokság nagy iramát, de hamar meghatározó játékos lett a Szarkáknál.

Míg a válogatottban általában jobbhátvédet játszik, addig klubcsapatában jobb oldali középpályásként számítanak rá. Remek rúgótechnikával rendelkezik, beadásai rendre pontosak, sok gólt ér el szabadrúgásból. Tavaly a Real Madrid is érdeklődött iránta, de végül is maradt a Newcastle-ban, ahol közönségkedvencnek számít.