Vágólapra másolva!
Japán gazdasági szakemberek szerint a labdarúgó-világbajnokság 2,8 milliárd dollárnyi hasznot hoz majd az országnak. A szervezők egyébként még mindig gondban vannak a stadionok biztonsági intézkedéseivel és a szurkolók "beengedésével", így külön kérik, hogy a nézők a találkozók előtt három órával már induljanak el a helyszínekre. A FIFA döntése értelmében a vb-kereteket május 21-ig kell megnevezni.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntése értelmében a világbajnokság 32 csapatának május 21-én délig kell kijelölniük azt a huszonhárom labdarúgót (közte három kapust), akik részt vesznek a vb-n. A FIFA hivatalosan három nappal később, május 24-én teszi majd közzé a kereteket. A négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a válogatottaknak nem kell úgynevezett előkvalifikációként 35-ös keretet is megnevezni.

A japán és koreai szervezők még mindig nem állnak a biztonsági intézkedések magaslatán, legalábbis a stadionok bejáratánál. A szeptember 11-ei terrortámadás után foganatosított rendelkezések a március 21-ei, Japán-Ukrajna mérkőzésen egyszer már csődöt mondtak, akkor a bejáratnál akkora tömeg torlódott össze, hogy sokan lemaradtak az összecsapás elejéről. A szervezőbizottság ezért megkérte a szurkolókat, a világbajnokság idején minden összecsapás előtt három órával már jelenjenek meg, elkerülendő a hasonlóan kínos incidenst. "A probléma egyelőre csupán az oszakai Nagai-stadion esetében áll fenn, itt a legnagyobb gond a szurkolók bejuttatása" - nyilatkozta Hisao Shuto, a japán szervezőbizottság (JAWOC) sajtófőnöke. Négy évvel ezelőtt Franciaországban átlagban két és fél órával a kezdés előtt nyitották ki a létesítmények kapuit. A szervezők most feszülten várják Japán Costa Rica elleni összecsapását, amelynek során a jokohamai stadiont is tesztelhetik.

A világbajnokság komolyságára a japán gazdasági szakemberek érdekes jóslattal álltak elő. A Dai-ichi Life Research Institute előrejelzései alapján az ország GDP-je (bruttó hazai termék) egy tized százalékkal nő majd 2002-ben, de az emelkedés a futball-vb környékén, áprilistól júniusig eléri a 0,3 százalékot is. A gazdaság növekedése mintegy 370 milliárd yen (2,8 milliárd dollár) lesz - állítja a kutatást végző cég, ehhez hozzájárul a várhatóan 1,6 milliós külföldi és hazai szurkolótábor jelenléte is.

A labdarúgó-világbajnokságig már nem tervez taktikai újításokat Giovanni Trapattoni, az olaszok szövetségi kapitánya. "Ami szükséges, azt már begyakoroltuk. Most inkább néhány sérüléséből felépült, tapasztalt játékost szeretnék visszahozni" - mondta a szakember, aki az április 17-én sorra kerülő, Uruguay elleni felkészülési mérkőzésen számít a 121 válogatottságával csúcstartó Paolo Maldinire, valamint a csatársorban Alessandro Del Pieróra és Filippo Inzaghira. A két gólt szerző Vincenzo Montellának "Trap" szerint már bérelt helye van a legjobbak között.

Keretet hirdetett Marcelo Bielsa argentin szövetségi kapitány, aki hat hónap után először ismét meghívta a csapatba Gabriel Batitustát, az olasz AS Roma csatárát. A támadók közül a kisebb sérüléssel bajlódó Hernan Crespo nem tagja a csapatnak, nem úgy, mint Claudio Caniggia, aki egyre valószínűbben vb-résztvevő lesz. Sérülés miatt nem szerepelhet Diego Simeone és Roberto Ayala, de a szintén gondokkal küzdő Juan Sebastian Verón annak ellenére, hogy tagja az együttesnek, nem valószínű, hogy pályára lép az április 7-ei, Németország ellen összecsapáson Stuttgartban.

Az argentin keret
kapusok: German Burgos (Atletico Madrid), Pablo Cavallero (Celta Vigo)
védők: Facundo Quiroga (Sporting Lisboa), Mauricio Pochettino (PSG), Walter Samuel (AS Roma), Diego Placente (Leverkusen), Jose Chamot (Milan)
középpályások: Javier Zanetti (Inter), Juan Sebastian Verón (Manchester United), Juan Pablo Sorin (Cruzeiro), Pablo Aimar (Valencia), Matias Almeyda (Parma), Marcelo Gallardo (AS Monaco).
csatár: Claudio Caniggia (Glasgow Rangers), Gabriel Batistuta (AS Roma), Kily Gonzalez (Valencia), Gustavo Lopez (Celta Vigo), Claudio Lopez (Lazio), Santiago Solari (Real Madrid)

Pincési László

Ajánlat: