Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Abel Xavier (b) mindent megtett a 'Pool sikeréért

A Liverpool természetesen a kontrákban bízott, és Michael Owennek egy alkalommal sikerült is meglépnie, de tőle meglehetősen szokatlan módon a kapusba gyömöszölte a labdát. A vendégeknek végül mégis sikerült kiegyenlíteniük, mégpedig tipikus módon egy pontrúgást követően, és 1-1-es állásnál kevesen fogadtak volna a Leverkusen továbbjutására, hiszen a hazaiaknak még legalább két gólt kellett volna szerezniük a sziklaszilárdan védekező angolok ellen. Klaus Toppmöller mindenesetre tizenkilencre is lapot kért, és két újabb támadó játékost hozott be Dimitar Berbatov és Oliver Neuville személyében. Igaz, Ulf Kirstent lehozta a pályáról, de ugyanígy tett Zoltan Sebescennel is, de hát tisztában volt vele: itt csak támadó játékkal lehet továbbjutni.

Eleinte úgy tűnt, hogy a kockázat nem jön be, mert a Leverkusen védelme sokkal bizonytalanabbnak tűnt, és Diego Placente nagy hibája után Owen egyedül törhetett kapura, ám a csatár a kapufát találta el. Pár perccel később Michael Ballack fejese visszaadta a reményt a hazaiak számára, majd a cserecsatár Berbatov góljával már ők álltak továbbjutásra. Időközben Owen a harmadik ziccerét is kihagyta, ezúttal mellé lőtt, de Gerard Houllier cseréje is bejött, mivel Jari Litmanen egy remek szólót követően betalált, vagyis ismét a Liverpool állt továbbjutásra. A találkozó azonban tartogatott még egy fordulatot, és öt perccel a lefújás előtt a hazaiak kompromisszumoktól mentes támadójátéka meghozta méltó jutalmát: a minden mindegy alapon előremerészkedő védő, Lúcio Yildiray Bastürk remek passza után a kapus lábai között szerezte meg a mindent eldöntő találatát.

A lefújás pillanatában a németek mestere, Klaus Toppmöller, úgy ugrált örömében az oldalvonal mellett, mint egy kisgyerek, és meg is volt az oka az örömre: csapata még mindig versenyben van az egyedülálló triplázásért. A tréner persze tudhatott valamit, hiszen már le volt foglalva a helye a manchesteri repülőgépen, hogy a helyszínen tekintse meg a leendő ellenfelet.

Leverkusen - Liverpool 4-2 (1-1)
Leverkusen, 22 500 néző
vezette: Melo Pereira (portugál)
Leverkusen: Butt - Sebescen (Neuville, 46.), Lucio, Nowotny, Placente - Schneider, Ballack, Basturk, Zé Roberto - Kirsten (Berbatov, 36.), Brdaric (Zivkovic, 70.)
Liverpool: Dudek - Hyypia, Henchoz, Carragher, Xavier (Berger, 75.) - Riise, Murphy, Hamann (Smicer, 61.), Gerrard - Heskey (Litmanen, 41.), Owen.
gól: Ballack (16., 64.), Berbatov (68.), Lucio (84.), illetve Xavier (42.), Litmanen (79.)
Továbbjutott: a Leverkusen, 4-3-mal

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Végül nem Rivaldóék kapták a fájó pofont

A Barcelona hívei száz százalékig biztosak voltak abban, hogy kedvenceik le fogják dolgozni a Panathinaikosz elleni első mérkőzésen szerzett egygólos hátrányt, és ebben még akkor sem kételkedtek, amikor kiderült: némi meglepetésre Patrick Kluivert kimarad a kezdő csapatból. Persze így is maradt elég támadó a tizenegyben, elég, ha csak Overmarsra, Rivaldóra vagy Saviolára gondolunk.

A meccs rögtön egy szokatlan eseménnyel indult, a vendégek kapusát, Antoniosz Nikopolidiszt ugyanis megdobták a lelátóról, és a portást rövid ideig ápolni kellett. Ezt követően a Barca játszott mezőnyfölényben, volt, hogy a félpályáról sem engedte ki a vendégeket, de helyzetet nem tudott kialakítani, a hellének viszont helyzet nélkül is gólt szereztek: Michael Konsztantinu távoli lövése ugyanis utat talált a kapu bal sarkába. Még nehezebb lett tehát a Barca sorsa, hiszen innentől kezdve már három gólt kellett volna szereznie, és játékában nem nagyon volt benne a gól.

Szinte minden akciót a bal szélen akart vezetni, ahol Marc Overmars próbálta meghúzni a labdákat, ám a holland katasztrofálisan játszott, Saric levette őt a pályáról. Az egyenlítés ugyan sikerült, köszönhetően Javier Saviola zseniális passzának, de a katalánok továbbra is csak szenvedtek. Rexach mester a félidő közepén Overmarst átküldte a másik oldalra, ahol már jobban élt, de beadásai rendre pontatlanok voltak. A szakvezető tovább borzolta a kedélyeket azzal, hogy egy perccel a szünet előtt Francesco Coco helyére becserélte Patrick Kluivertet, igaz, ugyanekkor a görögöknek is váltaniuk kellett, sérülés miatt.

A második félidőben már Luis Enrique játszott a bal szélen, és a Barca úgy kezdett el futballozni, ahogyan a kezdő sípszótól kellett volna. Rivaldo szabadrúgása után Luis Enrique már a második gólját szerezte meg, a hazaiak végre lendületesen fociztak, és egyre-másra dolgozták helyzeteket, amiből Saviolának sikerült is egyet értékesítenie. Ezzel már a Barca állt továbbjutásra, de a Pana egyáltalán nem adta fel, és újabb erőket mozgósított, miközben a katalánok igyekeztek tartogatni a labdát.

A 84. percben aztán jött a dráma: egy előrevágott labdára Olisadebe és Bonano mozdult, összeütköztek és mindketten fekve maradtak a földön, ám Konsztantinu nem tudta az üres kapuba passzolni a játékszert, mivel Puyol hihetetlen módon kivágta a gólvonalról. Bonanót hordágyon, nyakmerevítővel kellett levinni a pályáról, és perceken keresztül állt a játék, mivel még egy a gyepre beszabadult fácánkakast is el kellett kapni. Végül folytatódhatott a küzdelem, amely egészen elképesztő izgalmakat hozott: a Barca többször is bebiztosíthatta volna továbbjutását, de a helyzetek kimaradtak, így a hosszabbítás hatodik percében (!) csak a jó szerencsének köszönhette, hogy Szotiriosz Kirgiakosz lövése milliméterrekel elkerülte a kaput.

Barcelona - Panathinaikosz 3-1 (1-1)
Barcelona, 90 000 néző
vezette: Meier (svájci)
Barcelona: Bonano (Reina, 84.) - Puyol, de Boer, Abelardo, Coco (Kluivert, 45.) - Xavi, Luis Enrique, Cocu, Rivaldo - Overmars (Garcia, 75.), Saviola
Panathinaikosz: Nikopolidisz - Saric, Kirgiakosz, Henriksen, Gumasz, Fisszasz - Karagunisz (Michaelsen, 45.), Baszinasz, Kolkka (Vlaovic, 76.) - Liberopulosz (Olisadebe, 46.), Konsztantinu
gól: Luis Enrique (23., 50.), Saviola (61.), illetve Konsztantinu (8.)
Továbbjutott: a Barcelona, 3-2-vel

Ajánlat:

A nap játékosa: Lúcio (Bayer Leverkusen)

Korábban:

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?