Vágólapra másolva!
A skót labdarúgást mindig is a két glasgow-i egyesület, a Rangers és a Celtic határozta meg: a pontvadászat történetében kiosztott 105 aranyéremből 87-et ez a két egyesület nyert meg, utoljára 1985-ben tudott más gárda az élen végezni. Könnyen lehet azonban, hogy az Old Firm tagjai hamarosan kiválnak a skót bajnokságból.

A Celtic és a Rangers fölénye az utóbbi években egyre nyomasztóbbá vált Skóciában, a két egyesület sokkal jobb anyagi helyzetének köszönhetően kiemelkedett a mezőnyből. Nagyon sokaknak az volt a véleménye, hogy mindkét együttes sokkal jobban járna, ha kiválnának a skót pontvadászatból, és voltak is próbálkozások: egy ideig egy észak-atlanti bajnokság lehetősége körvonalazódott, amelyben a holland, a portugál, a belga élcsapatok szerepeltek volna együtt a Celtickel és a Rangersszel, ezt követően pedig arról volt szó, hogy az Old Firm tagjai az angol Premier League-ben szerepeljenek.

Az UEFA azonban mindkét tervet megvétózta, mondván, minden csapatnak a saját nemzeti bajnokságában kell szerepelnie. Mindezek ellenére a glasgow-iak sosem titkolták, hogy valamiképpen szeretnének "megszabadulni" a skót bajnokság nyűgétől. A múlt héten aztán sor is került a kenyértörésre, amikor a Skót Premier League tagjai szerettek volna egy önálló televíziós csatornát indítani, amelynek a liga lett volna a fő tulajdonosa, és így sokkal nagyobb bevételre tehetett volna szert. A Rangers és a Celtic azonban az utolsó pillanatban nemet mondott a tervre - sokak szerint ezzel adva tanúnbizonyságát, hogy el akarnak szakadni a skót bajnokságtól.

A többiek válaszlépése nem késett sokat: a maradék tíz egyesület ugyanis tegnap bejelentette, hogy kilépnek a ligából. Minderre két idény múlva kerül majd sor, de az egyesületek elhatározása komolynak tűnik. Az edinburgh-i Hearts elnöke, Chris Robinson kijelentette: "Eljött az ideje, hogy a kis klubok a kezükbe vegyék a sorsuk irányítását. A liga jelenlegi szabályai értelmében két év múlva új bajnokságot hozunk létre, amelyben minden egyesületnek ugyanolyan jogai lesznek, ellentétben a mostani helyzettel, amikor is a Rangers és a Celtic kiemelt helyzetben volt."

Egyelőre tehát nagy kérdés, hogy mi lesz a skót pontvadászat sorsa, mert az UEFA aligha fogja engedélyezni, hogy a két glasgow-i klub bármilyen más bajnokságban elinduljon, de még így is az tűnik a legvalószínűbb megoldásnak, hogy a Celtic és a Rangers hamarosan az angol Premier League-ben találja magát.

Korábban: