Vágólapra másolva!
Miként a maga idejében Gento, Di Stefano, Santamaria, Sanchis, Juanito, Santillana, Míchel, Butragueno neve, ma Fernando Ruiz Hierróé jelent egyet a Real Madridéval. A világ legeredményesebb futballklubjának, amely 8 BEK-, illetve BL, 2 UEFA-kupa-, 17 spanyol kupagyőzelemmel és 28 bajnoki címmel büszkélkedhet, jelenleg a 34 éves védő a rangidőse és egyik legkarakteresebb játékosa.

Fernando Ruiz Hierro
Születési idő:
1968. 03. 23.
Születési hely: Vélez (Málaga)
Magasság/súly: 187 cm/84 kg
Családi állapot: nős, két gyermek
Klubjai: Vélez, Atletico Malagueno, Málaga, Valladolid, Real Madrid
Klubrekordjai: több mint 400 bajnokin, több mint 100 gólt lőtt a Real Madridban
Válogatott debütálás: 1989. 09. 20., La Coruna, Spanyolország - Lengyelország 1-0
Válogatottság: 85 mérkőzés, 27 gól, 31 százalékos eredményesség, két Eb-, 3 vb-szereplés

A Real Madrid-Barcelona BL-elődöntő visszavágója előtt közölt vele interjút az UEFA hivatalos honlapja.

- A Real Madrid idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. A szokásosnál is nagyobb terhet ró a centenáriumi év a klub játékosaira?
- A Real Madridnál az elvárás terhe természetes, része a klub életének. A klubnál eltöltött 13 év után is ugyanazt a nyomást érzem. Az az alapállás, hogy mindent meg akarunk nyerni, a Real Madridnál teljesen átlagos és normális. De ez egyáltalán nem rossz. Ez az elvárás jelenti a Real Madrid nagyságát.

- A bajnoki, kupa, BL triplából a spanyol kupát már elvesztették, épp a Bernabeu-stadionban nyert 2-1-re a Deportivo La Coruna...
- Mérhetetlenül csalódottak voltunk, de a klub 9. BEK/BL-győzelme méltó módja lenne a centenárium megünneplésének. A Bajnokok Ligája 17 mérkőzése a legnagyobb kihívás, s ahogy haladunk előre, úgy csökken a riválisok tudása közötti különbség, legfeljebb a tapasztalat dönthet a mi javunkra. Elvégre 1998-ban és 2000-ben már elnyertük a BL-trófeát.

- Zidane, Figo, Raúl, Roberto Carlos mellett játszik, kit tart legjobbnak a világon?
- Karrierem során számtalan kiváló játékossal futballozhattam, de a világ jelenlegi tíz legjobb játékosából 4-5 rendre pályára lép a mai Real Madrid minden meccsén.

Idén is a magasba emelné
- A spanyol bajnoki címért is versenyben vannak...

- A spanyol mezőnyjátékosok közül ön viselte legtöbbször a válogatott mezt, és ön is szerezte a legtöbb gólt. A válogatott csapatkapitányaként a negyedik világbajnokságára készül. Hogy lehet, hogy a spanyol klubok uralják Európát, a válogatott mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket?
- A történelmet már nem változtathatjuk meg, a vb-re alázatosan és szerényen kell készülnünk. A spanyol válogatott még nem nyert semmit, végre fel kell mutatnunk valamit. Természetesen nagy az elvárás velünk szemben, de a csapat is sokat vár önmagától.

- Pontosan mit?
- A negyeddöntő teljesen jogos elvárásnak látszik. Nagyszerű játékosaink vannak, de Franciaországnak 25 kimagasló képességű futballistája van, ahogy Argentínának és Brazíliának is. A világbajnoki győzelemig vezető hét meccs tulajdonképpen hét vb-döntő zsinórban! Szerintem Franciaország, Argentína, Brazília, Németország és Anglia lehet a riválisunk, de a mostani forma alapján Franciaországot látom a legjobbnak a legjobbak közül.

- A vb lehet az utolsó esélye a nemzetközi sikerre?
- Még nem érzem úgy, hogy ideje visszavonulnom. Még van időm, de jó kondícióban akarom befejezni, nem akarok szenvedve játszogatni. Az álmom, ahogy minden profi játékos álma, hogy a csúcson fejezzem be. Ez jelentheti a válogatottal aratott nagy győzelmet is, hiszen 12 évnyi válogatottság után éppen itt az ideje, nem? De egyelőre a klubom élvez elsőbbséget. Még messze az a nap, amikor azt mondom nekik: na, én megyek.

Németh Andrea

Korábban:

Valdano: A BL elszívja a Real erejét

Fórum: