Vágólapra másolva!
Néhány nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt továbbgyűrűzik a szélsőjobboldali vezető, Jean-Marie Le Pen első fordulóban elért eredménye körüli politikai botrány. A világ legdrágább futballistája, Zinedine Zidane is csatlakozott azon sportolókhoz, akik fölemelték szavukat az arab- és feketegyűlölő Nemzeti Front, és annak vezetőjének támogatása ellen.

A Real Madrid középpályása nyilatkozatában a Front National kétes értékű eszméit vitatta, és a választási küzdelemben aktív részvételre buzdította honfitársait: "Franciaországnak égető szüksége van arra, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Nagyon fontos, hogy a franciák tudatában legyenek a szavazás következményeinek, és ne adják voksaikat olyan párt jelöltjére, amelynek eszméi összeegyeztethetetlenek nemzeti értékeinkkel. Jómagam büszke vagyok a franciaságomra, viszont egyáltalán nem tesz boldoggá az, ami most országunkban zajlik" - kommentálta az egyre élesedő szituációt az algériai édesapától származó futballsztár.

Természetesen Le Pen gyors reakciója sem maradt el: "Ha Zidane szembehelyezkedne velem, csak annyit válaszolnék neki: Zinedine, ne keveredj bele az ehhez hasonló témákba, mert ebben az esetben is csak az emberek manipulációjának áldozata vagy."

Persze a labdarúgó világsztár nem úszta meg ennyivel a provokációt, a szélsőjobboldal élharcosa reakciójában hozzátette:" Zidane személyében nincs semmi különös, ő is csak egyike a francia állampolgároknak. Egyébként pedig szívesen átadom neki a voksaim egy részét, amennyiben én is részesedhetek a fizetéséből."

A Le Pen kontra Jacques Chirac elnökválasztási küzdelem második fordulóját május 5-én tartják.

Pircs Anikó