Vágólapra másolva!
A Wembley-stadion 79 éves egyeduralkodása után szombaton már másodszor játsszák Cardiffban az angol labdarúgó FA-kupa döntőjét az Arsenal és a Chelsea főszereplésével. A rangos kupa fináléjával párhuzamosan Skóciában is rangadóra kerül sor. A Skót-kupáért az örök rivális Glasgow Rangers és a Celtic Glasgow csap össze.

Húsz év után ismét londoni döntőre kerül sor az angol FA-kupa küzdelmeiben. Ez a helyzet utoljára 1982-ben fordult elő, akkor a Tottenham megismételt mérkőzésen 1-0-ra verte a Queens Park Rangerst. Ezúttal a cardiffi Millennium Stadionban az Arsenal és a Chelsea csap össze, s ha igaznak bizonyulnak a fogadóirodák jóslatai, akkor Arsene Wenger tanítványai négy éven belül kétszer is duplázhatnak, azaz megnyerhetik a kupát és a bajnokságot is. Összességében beállítanák ezzel a Manchester United háromszoros rekordját: az Arsenal 1971-ben és 1998-ban is megnyerte a két sorozatot.

Persze, Bergkampék nem szeretnék elkiabálni előre a dolgot, élénken él még az emlékezetükben a tavalyi finálé, ahol a 83. percig vezettek a Liverpool ellen, ám az utolsó hét percben Owen megfordította az eredményt. "Nagyon frusztráló érzés volt a tavalyi vesztes döntő. Idén nyerni akarunk!" - jelentette ki Wenger. A hazaiaknál a hírek szerint még a félholtak is feltámadnak, egyedül Pires nem szerepelhet a fináléban. Wenger nagy gondja, hogy a kupaspecialista Wright vagy a bajnokságban szenzációsan szereplő Seaman védjen-e, várhatóan utóbbi mellett dönt. A döntőt állítólag személyesen tekinti meg Roger Lemerre francia szövetségi kapitány is, aki a játék mellett kíváncsi lesz hat válogatott játékosára. Az Arsenalban Patrick Vieira, Thierry Henry és Sylvain Wiltord, a Chelsea-ben Marcel Desailly, Emmanuel Petit, illetve William Gallas szerepel.

A Chelsea szintén győzelemre készül, bár akadnak sérültjei. A holland gólzsák Hasselbaink reméli, felépül a hét végére, ám az igazi meglepetést az jelentené, ha kifutna a pályára Roberto Di Matteo is, akinek gyógyulását egyelőre titokban próbálja tartani a kék-fehér klub. Az olasz középpályás sorozatos sérülései miatt a szezon végén befejezi az aktív játékot, de utoljára még szeretné győzelemhez segíteni csapatát. A 31 éves játékos a Chelsea 1997-es és 2000-es sikerekor is gólt szerzett a döntőben, az első alkalommal már a 43. másodpercben betalált a Middlesbrough kapujába, megszerezve ezzel a kupasorozat történetének leggyorsabb találatát. "Sokat edzem, és készülök a mérkőzésre. A lábam fáj, de még elviselhető" - mondta Di Matteo. Összeszedte magát Graeme Le Saux is, aki még a Fulham elleni elődöntőn sérült meg, ám a hírek szerint játékra jelentkezett, a térdsérüléssel bajlódó finn Mikael Forssell ellenben nem léphet pályára. "Nagyon fontos, hogy megnyerjük a döntőt" - nyilatkozta Claudio Ranieri, aki a Fiorentinával már nyert kupát, igaz Olaszországban.

Az elmúlt évben fordult elő először, hogy a két finalistát külföldi tréner irányította, ez most megismétlődik, hiszen a Chelsea-t az olasz Ranieri, az Arsenalt a francia Wenger dirigálja. Az Arsenal eddig hétszer, míg a Chelsea háromszor győzött a kupában.

A várható összeállítások:
Chelsea: Cudicini - Melchiot, Desailly, Gallas, Babayaro - Le Saux, Lampard, Petit, Gronkjaer - Hasselbaink, Gudjohnsen
Arsenal: Seaman - Campbell, Adams, Keown, Dixon - Edu, Vieira, Lauren, Ljungberg - Henry, Wiltord

A szintén szombaton rendezendő Skót Kupa fináléját a két ősi ellenség, a Glasgow Rangers és a Celtic Glasgow játssza. A Rangersben a kulcsjátékosok, Sota Arveladze, Ronald de Boer, Craig Moore, Claudio Caniggia és Barry Ferguson már a szakvezetés rendelkezésére állnak, hiányozni fog viszont Konterman, Hughes és Ball. A Celticben a szakvezetés nem számíthat Sutton játékára. A két csapat kupamérlege eddig 7-6 a Kelták javára.

"Remélem, a két csapat kiváló mérkőzést produkál, és mindenki láthatja majd, milyen erős is a jelenlegi skót futball. Amennyiben veszítünk, nagyon csalódott leszek, nemcsak magunk, hanem szurkolóink miatt is. De gondolom, a Rangersnél ugyanígy vélekednek. A legfontosabb címet, a bajnoki aranyat már megnyertük, a kupa már csak ráadás lenne. Nem akarunk vereséggel búcsúzni az idénytől" - erősítette meg Martin O'Neill, a Celtic vezetőedzője. "Hatalmas összecsapást, nagy küzdelmet várok. Rossz szezont tudhatunk magunk mögött, de úgy gondolom, ha nyerünk, a szurkolóink véleménye megváltozik" - fejezte ki reményét kollégája, Alex McLeish.

A várható összeállítások:
Celtic: Douglas - Balde, Mjallby, Crainey - Agathe, Petrov, Lambert, Lennon, Guppy - Larsson, Hartson
Rangers: Klos - Ross, Amoruso, Moore, Vidmar - Ferguson, R. de Boer, Nerlinger - Arveladze, Flo, Lovenkrands.