Vágólapra másolva!
Hiába rendelkezik a legrangosabb múlttal az angol labdarúgó kupasorozat, a hétvégén Nagy-Britanniában valószínűleg nem az FA-kupa fináléjáról, hanem a skót döntőről esik majd több szó. Cardiffban az Arsenal gyenge mérkőzésen 2-0-ra győzött a Chelsea ellen, míg Glasgowban parádés összecsapáson a Rangers, a jószerével ismeretlen dán Lovenkrands két találatának köszönhetően, a 93. percben fordította a maga javára a Celtic elleni összecsapást.

Nem kezdődött jól a kupadöntő napja a Chelsea számára, reggelre ugyanis belázasodott John Terry, aki az elődöntőben a győztes gólt szerezte a Fulham ellen. Így a játékos csak a cserepadon kapott lehetőséget, a helyét pedig a francia Gallas foglalta el. "Amikor reggel felébredtem, rosszul éreztem magam, forgott velem a szoba. Az orvos nem javasolta a játékot, és amikor az edzőm közölte, nem játszhatom, sírni tudtam volna" - nyilatkozta Terry. Az előzetes hírekkel szemben nem került a csapatba, sőt még a kispadra sem Di Matteo, aki sérülései miatt a szezon végén befejezi az aktív játékot.

Az első félidőre még a saját játékukat annyira szerető angolok is csupán egy jelzőt találtak: szörnyű! Az első kapura lövés a 16. percben Le Saux nevéhez fűződött, de a gyenge kísérletet Seaman biztosan hárította. A 21. percebn a másik oldalon Bergkamp veszélyeztetett, majd a félidő közepén még Wiltordnak akadt lehetősége, amellyel nem tudott élni. A félidő legnagyobb eseménye az volt, hogy Claudio Ranieri, a Chelsea trénere mégis becserélte Terryt.

A második játékrész két nagy helyzettel kezdődött, előbb Henry, majd Hasselbaink hagyott ki ziccert, majd az 57. percben Seaman hatalmas reflexszel tolta ki Gudjohnssen lövését. A 69. percben megszerezte a vezetést az Arsenal: Wiltord továbbtolta a labdát Parlour elé, aki 28 méterről hatalmas gólt lőtt (1-0). Tíz perccel később jött a menetrendszerinti Ljungberg-találat (2-0), s a svéd balösszekötő helyéről szerzett gólja biztossá tette az Arsenal győzelmét. Arsene Wenger tanítványai ezzel nyolcadik FA-kupa elsőségüket szerezték meg. Amennyiben a bajnokságot is megnyerik az Ágyúsok, úgy beállítják a Manchester United háromszoros rekordját: az Arsenal 1971-ben és 1998-ban is megnyerte a két sorozatot.

Angol-kupa, döntő:
Arsenal - Chelsea 2-0 (0-0)
Cardiff, Millennium Stadion, 80 ezer néző
vezette: Riley
Arsenal: Seaman - Lauren, Adams, Campbell, Cole - Wiltord (Keown, 90.), Parlour, Vieira, Ljungberg - Bergkamp (Edu, 71.), Henry (Kanu, 80.)
Chelsea: Cudicini - Melchiot (Zenden, 76.), Desailly, Gallas, Babayaro (Terry, 46.) - Gronkjaer, Le Saux, Petit, Lampard - Gudjohnsen, Hasselbaink (Zola, 67.)
gól: Parlour (69.), Ljungberg (79.)
sárga lap: Vieira (26.), Henry (75.) ill. Le Saux (2.), Terry (75.)

Nagy kártyakevergetés előzte meg a skót kupadöntőt is, amelyben a két glasgow-i csapat, a bajnok Celtic és az ezüstérmes Rangers csapott össze a Hampden Parkban, s amely találkozó őrületes izgalmakat, kiváló játékot és hatalmas meglepetést hozott.

Utoljára három esztendeje fordult elő, hogy a két együttes vívta a finálét, akkor Rod Wallace találata a Rangers sikerét hozta. A Celtic utoljára 1989-ben tudott kupát nyerni a városi rivális ellen, a dicsőség akkor Joe Milleré volt. A mostani összecsapásra a Celtic húzta a váratlanabbakat, hiszen kezdőként lépett pályára a korábban sérültként jelölt Paul Lambert és Chris Sutton is, míg a Rangers részéről Alex McLeish vezetőedző nem állította kezdőcsapatba Andrej Kancelskist, Christian Nerlingert és Tore Andre Flót sem, viszont Claudio Caniggia játéklehetőséget kapott.

Nemcsak az első szögletet, hanem a vezetést is a Celtic szerezte meg. A 19. percben egy szögletet követően Hartson vette be Klos kapuját (0-1). Két perc sem telt el, máris jött az egyenlítés: a dán Lovenkrands két bizonytalankodó védő között kilépett és (idén már negyedik alkalommal) megadásra kényszeríttette Douglas kapust (1-1). Három perccel később ismét Lovenkrands veszélyeztetett, de ballábas lövését ezúttal hárította a skót kapus. A 39. percben Henrik Larsson és Amoruso csapott össze a büntetőterületen belül, a Celtic svéd csatára elesett, ám Dallas nem látott okot a közbeavatkozásra. A 43. percben Lambert jelezte, sérült bokája nem bírja tovább, helyére McNamara állt.

A második játékrészt ismét a Celtic kezdte jobban: a 49. percben Lennon szabadrúgását követően Balde fejelt a kapuba (1-2). A 67. percben Balde szabálytalanul szerelte Amorusót és a megítélt szabadrúgásból Barry Ferguson szenzációs gólt lőtt (2-2). A 87. percben Agathe beadását követően Larsson fölé fejelt. És amire senki sem számított: a 93. percben McCann beadását követően Lovenkrands két védővel a nyakán is elfejelte a labdát, amely Douglas kapujába szállt (3-2).

Skót-kupa, döntő:
Rangers - Celtic 3-2 (1-1)
Glasgow, Hampden Park, 50 ezer néző
vezette: Dallas
Rangers: Klos - Ross, Moore, Amoruso, Numan - Ricksen, De Boer, Ferguson - Lovenkrands, McCann, Caniggia (Arveladze, 15.)
Celtic: Douglas - Balde, Mjallby, Thompson - Agathe, Lennon, Lambert (McNamara, 43.), Petrov - Larsson, Hartson, Sutton
gól: Lovenkrands (21., 93.), Ferguson (69.), illetve Hartson (19.), Balde (49.)
sárga lap: Amoruso (49.), ill. Balde (31.), Hartson (48.), Lennon (75.)

Pincési László

Korábban: