Vágólapra másolva!
Miközben mind a holland Feyenoord, mind a német Dortmund labdarúgócsapata a szerdai UEFA-kupa-fináléra készül, a rotterdami polgármester még nem döntött, engedélyezi-e a találkozót. Hétfőn Hilversumban meggyilkoltak egy politikust, és a merénylet óta a hatóságok hezitálnak. Az UEFA viszont ragaszkodik a finálé lebonyolításához.

Pim Fortuyn holland politikus hétfői meggyilkolása miatt veszélybe került a szerdai labdarúgó UEFA-döntő megrendezése Rotterdamban. A szélsőjobboldali vezető elleni merénylet után Ivo Opstelten polgármester még nem döntött a finálé lebonyolításáról. A város elöljárója kedden egyeztet a rendőrség és az igazságszolgáltatás illetékeseivel. Az UEFA ragaszkodik a döntő lejátszásához, s levélben arról értesítette a résztvevő Borussia Dortmundot, hogy mindenképpen induljon útnak Hollandiába. A német együttes ellenfele szerdán 20.45-kor a hazai környezetben szereplő Feyenoord lesz.

A politikai hírek egyelőre nem befolyásolják a csapatokat. Pierre van Hooijdonk, a Feyenoord csatára úgy véli, együttese nagy lehetőség előtt áll, hogy a válogatott csalódást jelentő világbajnoki selejtezőbeli bukását követően ismét mosolyt csaljon a nézők arcára. "Hatalmas előnyt élvezünk, hogy hazai pályán, a De Kuip Stadionban szerepelhetünk. Nem okozhatunk csalódást a szurkolóinknak és a hollandiai futballrajongóknak. Páratlan lehetőség előtt állunk, történelmet írhatunk" - nyilatkozta a csatár. "Nem becsültük le az UEFA-kupát, megérdemelten jutottunk a döntőbe, nem szerencsével. Hozzánk hasonlóan a Dortmund is megjárta a Bajnokok Ligáját, azaz ellenfelünk hasonló erősségű" - értékelte a helyzetet Bart Van Marwijk, a Feyenoord trénere.

Az együttes komolyan készült a döntőre, az utolsó bajnokin már erejével is tartalékolt, így Zoetebier kapus, illetve Van Wonderen, Paauwe, Tomasson és Van Hooijdonk egyáltalán nem játszott, s a csapatkapitány Bosvelt is csupán egy félidőt kapott. A csapat a harmadik helyen végzett a holland ligában. A szakvezetés nem számolhat az eltiltott ausztrál védővel, Emertonnal, őt a ghánai Christian Gyan helyettesítheti. Sérülés miatt kétséges a játéka Robin van Persie-nek, a brazil Leonardónak, illetve a lengyel Tomasz Rzasának is. Amennyiben a Feyenoord győzne, 1970-es BEK-, és 1974-es UEFA-kupa sikere után harmadszor nyerne kontinentális serleget.

A Dortmund együttesében utolsó tétmérkőzésén léphet pályára a veterán védő, Jürgen Kohler. "Bevallom, várom már a döntőt, főleg a végét. És remélem, pozití eredményt hoz számonkra, noha tudom, a Feyenoord nagyon jó csapat. Semmi gondunk azzal, hogy a helyszín miatt esélytelennek tartanak bennünket, azért megpróbáljuk a legjobb formánkat nyújtani" - nyilatkozta Kohler, aki Metzelder eltiltása miatt várhatóan a kezdőcsapatban kap helyet. Sammer gondját tetézi, hogy a német bajnokcsapat védelméből hiányzik majd Sebastien Kehl is, őt ugyanis későn szerződtette a klub. Heiko Herrlich és Guiseppe Reina sérült. "Tavaly a Bayern lett a bajnok, majd négy nappal később megnyerte a Bajnokok Ligáját. Most mi vagyunk hasonló helyzetben, és a csapat képes arra, hogy mindezt megismételje" - nyilatkozta Sammer.

Az Európai Labdarúgó Szövetség megnevezte a finálé játékvezetőjét, aki a portugál Vitor Manuel Melo Pereira lesz.

A várható kezdőcsapatok:
Borussia Dortmund: Lehmann - Wörns, Kohler, Dede - Reuter, Oliseh, Heinrich - Rosicky - Ricken, Koller, Amoroso
Feyenoord: Zoetebier - Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa - Bosvelt, Tomasson, Ono - Kalou, Van Hooijdonk, Van Persie

Pincési László

Ajánlat:

Elhalaszthatják a választásokat a merénylet miatt Hollandiában

Korábban:

Fórum:

Ki nyeri az UEFA-kupát?