Vágólapra másolva!
A világbajnokságra készülő japán válogatott tegnap Madridban a BL-döntőre trenírozó Real Madriddal játszott jótékonysági mérkőzést. A hétezer néző előtt lejátszott mérkőzésen egy gól döntött a spanyolok javára. A gólt az az Edwin Congo szerezte, aki már 1999 óta a Real Madrid játékosa, de az elmúlt éveket kölcsönjátékosként más kluboknál töltötte.

Edwin Congo 1976. október 7-én Bogotában látta meg a napvilágot, majd nem sokkal születése után szülei egy, a Csendes-óceán mellett lévő kikötővárosba, Buenaventurába költöztek. Congónak nem okozott nehézséget, hogy csatlakozzon valamelyik amatőr focicsapathoz, hiszen a képességei megvoltak hozzá. De a Bogotában született fiatalembernek más tervei voltak. Otthagyta a várost és a tengertől messze fekvő, hegyi városba, Manizalesbe ment, hogy fogorvosnak tanuljon.

Megkezdte tanulmányait, de a focit nem hagyta abba. Az Universidad Autónoma egyetem csapatának színeiben részt vett egy regionális tornán, ahol felfigyeltek rá. Rögtön meghívták egy magasabb osztályban szereplő csapathoz, majd a város legnagyobb klubjához, az Once Caldashoz protezsálták be. Congo nem ájult el az ajánlattól, hiszen számára a legfontosabbak tanulmányai voltak, csak utánuk jöhetett minden más, köztük a foci is. Végül a klub elnökének sikerült megegyeznie Edwinnel, így Congo folytatni tudta az egyetemet, s mellette nyugodtan focizhatott az Once Caldasban.

A kolumbiai bajnokságban az 1996-os szezonban debütált. Rettentően robbanékony és ügyes volt, remek, pontos passzaival és gyors indításaival mindenkit elkápráztatott. 1997-ben a bajnokságot az ötödik helyen fejezte be az Once Caldas, és Congo a szezon felfedezettjének mondhatta magát. Esztendővel később már bajnoki döntőt játszhatott és húsz találattal gólkirályi címet nyert. A remek bajnoki szerepléssel a manizalesi együttes kvalifikálta magát a Libertadores-kupára, a csapat edzőjét, Javier Álvarezt pedig kinevezték a kolumbiai válogatott szövetségi kapitányának. Congo még előzőleg, Hernán Darío Gómez idejében már tagja volt a nemzeti tizenegynek: egy nem hivatalos mérkőzésen lépett pályára válogatott játékosként. Igazi meglepetésként érte a hír, miszerint a Real Madrid játékosmegfigyelői látnak benne fantáziát, és könnyen lehet, hogy rövid időn belül ajánlatot kérnek klubjától. Az Once Caldas követelése nem volt csekély: 8 millió dollárt kértek Edwinért. Akkor - talán az irreálisan magasnak tűnő összeg miatt - a tárgyalások meg is szakadtak egy időre.

A Real Madridnak végül sikerült lealkudnia a horribilis összegből, Congót végül "mindössze" 5,5 millióért sikerült megvennie a spanyol klubnak. Ezzel a lealkudott összeggel is a kolumbiai klub minden idők eddigi legnagyobb üzletét kötötte meg, Congo lett az Once Caldas legdrágább játékosa.

A fiatal játékos nagyon boldog volt, hogy a Realhoz igazolt, az egyetlen ami miatt aggódott, az fogorvosi tanulmányainak folytatása volt. Sokáig ugyanis úgy tűnt, hogy a manizalesi Universidad Autónomán folytatott tanulmányait Spanyolországban nem fogadják el, ha mellette focizni akar. Ez majdnem az egész átigazolást meghiúsította, de végül a Real Madridnak sikerült megegyeznie az egyetemmel: ha Congo megkapja ugyanazt a szabadságot a klubtól és közben egyetemre járhat, nem lesz semmi gond a diplomával.

Nos, a fogorvosi tanulmányoknál lassabban ment Edwin előrejutása a zöld gyepen, a Real ugyanis előbb a portugál Vitória Guimaraesnek, majd a francia Toulouse FC-nek adta kölcsön csatárát. Congo mind a két klubnál megállta a helyét, így nagyon örült, amikor visszatérhetett Madridba, ahol egyelőre azonban csak a különböző gálamérkőzéseken (januárban az Atlético Madrid ellen és most) kap szerepet.

Real Madrid - Japán 1-0 (1-0)
Madrid, Santiago Bernabéu-stadion, 7000 néző
vezette: Esquinas Torres
Real Madrid: Casillas (Carlos Sánchez 60.) - Geremi, Iván Campo (Pavón 46.), Karanka (Rubén 46.), Roberto Carlos (Raúl Bravo 34.) - Figo (Valdo 34.), Flávio Conceicao (Sousa 46.), Celades (Borja 46.), Munitis (Álvaro 46.) - Congo (Morientes 46.), Portillo (Guti 46.). Edző: Del Bosque.
Japán: Szogahata - Mijamoto, Macuda, Nakata K., Mjodzsin (Hattori 46.) - Morisima (Icsikava 46.), Toda (Fukunisi 58.), Inamoto, Alex Santos (Ogaszavara 46.) - Szuzuki (Jamasita 72.), Janagiszava (Kubo 46.). Szövetségi kapitány: Troussier.
gól: Congo (27.).

A Real Madrid centenáriumi eseményeinek egyik csúcspontjaként december 18-án várhatóan remek labdarúgó-mérkőzésre kerül sor a Santiago Bernabeu-stadionban: a világ egyik legnépszerűbb csapatának
ellenfele a Világválogatott lesz.

Walter Gagg, a nemzetközi szövetség (FIFA) technikai igazgatója máris elárulta, hogy a gálán résztvevő All Star-gárdát a május 31-én kezdődő világbajnokság győztesének szövetségi kapitánya vezeti, s a két társrendező országot, a Koreai Köztársaságot és Japánt több játékos képviseli majd.

Az 1902. március 6-án alapított Real Madrid 8 alkalommal volt első a BEK-ben, illetve a Bajnokok Ligájában, kétszer nyerte meg az UEFA-kupát. Az elitcsapat 28-szoros spanyol bajnok és 17-szeres
kupagyőztes.

Korábban:

A nap játékosa: Daniel Bierofka (1860 München)