Vágólapra másolva!
A legtöbb edző csak irigyelni tudta a Fulham FC francia mesterét, Jean Tiganát, hiszen a klub tulajdonosa, Mohammed al-Fayed, az egyiptomi származású milliomos még az idény előtt kijelentette: Tiganának csak rá kell mutatnia arra a focistára, akit szerződtetni szeretne, a pénz nem akadály. Ennek ellenére a csapat, csalódást keltve, a középmezőnyben végzett a bajnokságban, éppen hogy csak elkerülve a kiesést, és az egyesület anyagi helyzete sem változott előnyére.

Amikor a Fulham tavaly nyáron, 33 éves szünet után ismét feljutott a legjobbak közé, sokan még azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a gárda az elitmezőnyben is az élcsapatok közé tartozzon. Az első fordulókban ugyan nem nagyon jöttek az eredmények (meglehetősen sok döntetlent játszott az együttes), ám Tigana nem esett kétségbe: kevéssel az első forduló után újabb két játékost szerződtetett, és természetesen mindkettő honfitársa volt. Sylvain Legwinski a Girondins Bordeaux-tól, míg Steve Marlet az Olympique Lyontól érkezett - 13 millió fontért. Az eredmények javulni is kezdtek, bár kettejük közül csak Legwinskinek sikerült megragadnia a kezdő tizenegyben.

Az év elején már a kilencedik helyen állt a londoni együttes, e teljesítménnyel a legjobb volt az újoncok között, és ezt elsősorban a francia focistáknak tulajdonították. Az első 25 mérkőzésen a csapat összesen 25 gólt ért el, és ebből a gall részleg (Saha, Legwinski, Malbranque és Marlet) összesen 15-öt szerzett.

A tendencia később még nyomasztóbb lett, hiszen a február óta elért találatok közül mindössze kettőt rúgott nem francia nemzetiségű játékos. Hiába ontották azonban a gallok a gólokat, a csapat teljesítménye alaposan visszaesett, kilenc mérkőzésen keresztül nem tudott nyerni, és így a kiesőjelöltek között találta magát. Végül persze sikerült megkapaszkodni a legjobbak között, ám amikor a múlt héten bejelentették, hogy az egyesület vesztesége az elmúlt pénzügyi esztendőben, vagyis 2001 júniusáig bezáróan 24 millió font volt, nagyon sokan a fejükhöz kaptak.

Ilyen nagy deficitre ugyanis még nem volt példa az angol labdarúgás történetében, ráadásul ebben még nem szerepelt a nagy nyári bevásárlás, pedig annak során Al-Fayed további 32 millió fontot költött el. Csak összehasonlításképpen: a másik újonc, a Bolton Wanderers összesen 1,4 milliót költött új focistákra - mégis közel ugyanannyi pontja van, mint a Fulhamnek.

A nagy veszteség oka egyébként elsősorban a fizetések megemelése volt - a Premier League-ben ugyanis sokkal több jár a focistáknak, mint egy osztállyal lejjebb.

Nem csoda, hogy a londoniak a nyáron nem akarnak túlságosan nagy összeget költeni új focistákra, de az első szerzemény máris megvan a fiatal francia Murad Meghni személyében, akiért a klub kétmillió fontot fizetett ki. Az algériai származású középpályás jelenleg az olasz Bologna futballistája, de még egyetlen élvonalbeli bajnokin sem lépett pályára, csak a tartalékok között szerepelt. Ez persze nem csoda, hiszen alig töltötte be a 18. életévét, ennek ellenére már kiváló eredményekkel büszkélkedhet.

A francia szövetség utánpótlásközpontjában, Clairfontaine-ben ismerte meg a sportág alapjait, és rendszeresen tagja volt a különböző korosztályos válogatottaknak. 2000-ben a 16 éven aluliak Európa-bajnokságán kétszer volt eredményes az aranyérmes francia csapatban, majd a tavalyi U17-es világbajnokságon, ahol a gallok szintén az első helyen végeztek, egy gólt ért el. Ekkor már a Bologna futballistája volt, de a korosztályos vébén nyújtott remek teljesítménye alapján (amelyet követően rögtön az új Zidane-nak aposztrofálták) megnőtt iránta az érdeklődés külföldről.

A Manchester United mestere, Sir Alex Ferguson is szerette volna leigazolni, de a taljánok akkor még nem engedték el a tehetséges futballistát. Most viszont engedékenyebbnek bizonyultak, mivel pénzügyi problémákkal küszködnek, és a Fulham így meglehetősen jutányos áron, mindössze kétmillió fontért leigazolhatta a francia játékost, aki így a hatodik gall labdarúgó lehet az egyesületnél.

A londoniak egyébként nem csak őt szemelték ki maguknak a következő idényre, hanem egy másik fiatal középpályást, a spanyol Enrique de Lucast, akinek az is a leigazolása mellett szól, hogy szerződése a nyáron lejár az RCD Espanyolnál, vagyis egyetlen fontot sem kellene érte fizetni. A játékos az előző idényben kölcsönben szerepelt a Paris Saint-Germainnél, a mostani szezonban pedig a Primera Divisiónban játszott kiválóan, ám szívesen kipróbálná magát az angol pontvadászatban is.

Ajánlat:

A Premier League állása és mesterlövészei

Korábban: