Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund legyőzésével a holland Feyenoord 28 év után nyert ismét európai klubkupát, jelen esetben az UEFA nevét viselőt. A győzelemből a két gólt szerzett Van Hooijdonk mellett Tomasson is találattal vette ki részét (ráadásul csatártársa tizenegyesgólja előtt is vele szabálytalankodtak), így szépen búcsúzott a De Kuip közönségétől, hiszen nyártól az AC Milanban folytatja pályafutását.

Tomasson Dánia fővárosában, Koppenhágában született 1976. augusztus 29-én, első csapata a Solröd FC volt. Innen a Köge BK-ba került, amely ugyan csak a harmadik vonalban játszott, de a fiatal támadó olyan mértékben szállította a gólokat, hogy a holland élvonalban szereplő SC Heerenveen vezetői felfigyeltek rá, és 1994 nyarán szerződtették.

Tomasson első szezonjában öt gólig jutott, de az 1995-96-os bajnokságban már tizennégyszer volt eredményes. Egy évvel később erre is rátett egy lapáttal, hiszen ekkor tizennyolc góllal fejezte be a bajnokságot. 1997 márciusában a válogatottban is bemutatkozott, és ezzel történelmet írt, hiszen anélkül húzhatta magára a címeres mezt, hogy a dán élvonalban valaha is játszott volna.

1997 nyarán több nevesebb klub is csábította, végül a Newcastle United ajánlatát fogadta el. A Szarkák két és fél millió fontot fizettek érte. Angliában azonban nem nagyon ment a csatárnak, Alan Shearer árnyékában mindössze három gólig jutott. Ennek eredményeképpen a világbajnoki keretből is kimaradt.

1998 nyarán visszatért legnagyobb sikerei helyszínére, Hollandiába, mégpedig a Feyenoordhoz. Rotterdamban négy nagyon jó szezont húzott le (13, 10, 15, 17 gólig jutott), aminek méltó megkoronázása volt az UEFA-kupa-menetelés. A fináléban is remekül futballozott, először tizenegyest harcolt ki (nem mellékesen kiállítottá róla Jürgen Kohlert), majd a második játékrészben a legnagyobb dortmundi rohamok közepette mesteri gólt szerzett. Noha sokáig úgy tűnt, hogy nyártól az FC Barcelonában folytatja, a dánért folytatott versenyfutást végül az AC Milan nyerte, így Jon Dahl az ázsiai világbajnokságról hazatérve már Milánóba költözhet.

Ajánlat:

A Feyenoord nyerte az UEFA-kupát

Korábban:

A nap játékosa: Edwin Congo (Real Madrid)