Vágólapra másolva!
A labdarúgás külföldi vezető személyiségei és az újságírók körében is rendkívül pozitív a megítélése a 2008-as Európa-bajnokság magyar pályázatának - hangzott el egy mai sajtótájékoztatón.

Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint színvonalas bemutató anyagot sikerült összeállítani, amely eddig már két fórumon - az UEFA stockholmi és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség athéni kongresszusán - is nagy sikert aratott.

A végleges terveket május 31-ig kell benyújtani az UEFA-hoz, a helyszínről december 13-án döntenek.

"Komoly eredményként könyvelhetjük el, hogy Európa-szerte esélyesként beszélnek a pályázatunkról" - mondta a pénteki sajtótájékoztatón Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter. "Előny, hogy másodszor indulunk a rendezésért, így a korábbi tapasztalatokra építhetünk. Ugyancsak mellettünk szól, hogy a közép-európai régióban jelentős futball világeseményt még egy ország sem rendezett, mindössze Jugoszlávia adhatott otthont az Eb 1976-os négyes döntőjének."

Szintén erősítheti a magyar esélyeket, hogy jelenlegi futballnagyhatalom - például Anglia, Németország, Spanyolország, Olaszország vagy Franciaország - nincs a kandidálók között.

A kontinens legrangosabb labdarúgó-eseményére Magyarország nyolc stadionnal készül, ebből öt - Kaposvár, Szeged, Miskolc, Debrecen és a budapesti Fehér úti - új beruházás keretében épülne, három pedig - a Puskás Ferenc-stadion, Győr és Székesfehérvár - teljes rekonstrukció révén újul meg.

Csonka Gábor, a létesítményekért felelős Stadion Invest Rt. vezérigazgatója szerint erénye a magyar pályázatnak, hogy a helyszínek között európai mértékkel nincs nagy távolság. A két végpont, Debrecen és Kaposvár 430 km-re található egymástól, míg Budapest és Székesfehérvár között mindössze 66 km-t kell megtenni.

A számítógépes animációval látványossá tett prezentációt a jövő hét végén az SAP rendezvénycsarnokban, a Sport Aktív kiállításon lehet megtekinteni. Ezt egy országos turné követi, hogy a fővárosiakon kívül is minél többen láthassák a terveket. Makray Balázs, a pályázat projektigazgatója azt sem tartja kizártnak, hogy más sporteseményeken - például Forma-1-es futamon stb. - is reklámozzák majd a magyarországi Eb-pályázatot.

Ajánlat: