Vágólapra másolva!
Az FC Schalke 04 nyerte a labdarúgó német kupát, miután a berlini fináléban fölényes győzelmet aratott a Bundesligában is második helyen végző, Bajnokok Ligája-döntős Bayer Leverkusen felett. A gelsenkircheni együttes 1937, 1972 és 2001 után negyedszer hódította el a trófeát.

A döntőben:
FC Schalke 04 - Bayer Leverkusen 4-2 (1-1)
Berlin, 70 ezer néző
gól: Böhme (45.), Agali (68.), Möller (71.), Sand (85.), illetve Berbatov (27.), Kirsten (89.)
piros lap: Agali (91.)

Egyöntetű az a vélemény, hogy megérdemelten ismételte meg tavalyi kupasikerét a Schalke. A berlini Olimpiai stadionban telt ház előtt lejátszott találkozó bővelkedett izgalmakban: a játékvezető nyolc sárga lapot osztott ki, egy perccel a lefújás előtt pedig kiállította a nigériai Agalit, és menet közben a lelátóra "száműzte" előbb Huub Stevenst, a Schalke edzőjét, majd nem sokkal később Klaus Toppmöllert, a Leverkusen mesterét is. Állítólag mindketten sértegették a játékvezetőt és asszisztenseit, illetve többszöri figyelmeztetés után is elhagyták a számukra kijelölt területet a partvonal mellett.

Rainer Calmund, a Leverkusen menedzsere ezúttal ugyan nem fakadt könnyekre mint a bajnokság zárónapján, amikor elúszott az aranyérem, ám szemmel láthatóan megrökönyödve vette tudomásul: ez sem sikerült. "Böhmének az első félidő utolsó percében elért látványos szabadrúgásgólja volt a fordulópont" - mondta. "Csapatunk lendületét megtörte a bekapott gól és a szünet, utána már túl keveset mutattunk ahhoz, hogy nyerni tudjunk. A Schalke megérdemelte a győzelmet."

Sportszerű, önkritikus hangok jellemezték a Bayer edzőjének nyilatkozatát is. "A Schalke egyenlítő gólja után szinte sokkos állapotban vonultunk le a pályáról, és ugyanígy jöttünk ki az öltözőből a második félidőre" - mondta Toppmöller. "Ostoba helyezkedési hibákat vétettünk, sok labdát adtunk el.

Gerhard Schröder német kancellár, aki belügyminisztere, Otto Schily társaságában szurkolta végig a kupadöntőt ugyancsak úgy vélte, hogy a jobbik csapat győzött. "A hatvanadik perctől egyértelműen fölébe kerekedett ellenfelének a Schalke, és látványos gólokkal biztosította be a kupagyőzelmet" - mondta. Nemcsak Berlinben volt telt ház szombaton este, hanem Gelsenkirchenben is: az Arena auf Schalke kapuit már kora délután megnyitották, a kék-fehérbe öltözött szurkolók ingyen jöhettek be a stadionba, ahol négy hatalmas vászonra kivetítve nézhették a berlini kupadöntőt. A csaknem ötvenezer ember a lefújás után még sokáig ünnepelte önfeledten kedvenceit, akiknek vasárnap délután "élő" fogadtatásban lesz részük a Ruhr-vidéki város utcáin.