Vágólapra másolva!
Azt már egy hete tudni lehetett, hogy a Valencia megnyerte a bajnoki címet Spanyolországban, valamint hogy a Zaragoza kiesett a legjobbak közül, a pénteki Deportivo-Real Madrid meccsen az is eldőlt, hogy ki lesz a második és a harmadik, de így is maradtak eldöntetlen kérdések az utolsó fordulóra. A Bajnokok Ligáját érő negyedik és az UEFA-kupát érő hetedik hely sorsa, valamint a másik két kieső kiléte is csak ekkor dőlt el.

A negyedik pozícióért a Barcelona és a Celta Vigo hajtott, és a galíciaiak csak akkor előzhették volna meg vetélytársukat, ha nyernek, a katalánok viszont kikapnak. Nos, ebből végül egyik sem valósult meg, de a Barca drukkereinek egészen az utolsó percekig izgulniuk kellett. Elsősorban saját csapatuk teljesítménye miatt, mert a már kiesett Zaragoza otthonában Kluiverték csapnivalóan kezdtek, és a hazaiak a csapatkapitány Santiago Aragón góljával a kilencedik percben vezetést szereztek. A Zaragoza drukkereinek egy része ennek ellenére a tizenötödik percben tiltakozása jeléül kivonult a stadionból, és ez meg is bénította a hazai csapatot, Javier Saviola még a szünet előtt egyenlíteni tudott. A második félidőben már nem született gól, így a katalánok megnyugodhattak: ismét ott lehetnek a BL-ben. Igaz, ez akkor is így lett volna, ha kikapnak, mert a Celta nem tudott diadalmaskodni a Rayo Vallecano otthonában, sőt, egy, az utolsó percekben kapott góllal vereséget szenvedett.

A hetedik pozícióért nagyobb volt a küzdelem, az utolsó UEFA-kupás helyre négy csapat is pályázott. Az utolsó fordulóban érdekes módon mindegyikük győzni tudott, vagyis a helyzet nem változott meg, és az előző idényben UEFA-kupa döntőt játszó Alavés a következő szezonban is ott lehet a nemzetközi kupaporondon. Az indulást érő gólt a csapatkapitány, Antonio Karmona szerezte, aki pedig meglehetősen ritkán kerül az ellenfél kapuja elé: pályafutása során több mint száz bajnokin eddig mindössze kétszer volt eredményes, és ebben a szezonban ez volt az első találata.

Nyitott volt még a kiesés kérdése is, és ennek elkerüléséért három együttes versengett: a Mallorca, a Tenerife és a Las Palmas, akik közül csak az egyik menekülhetett meg. Ez végül a Mallorca lett, pedig az előző idényben a dobogón végző gárda sokáig menthetetlennek tűnt, hiszen ellenfele, a Valladolid az első félidő végén vezetést szerzett ellene. A második félidő elején aztán sikerült kiegyenlíteni, és negyedórával a lefújás előtt Alberto Luque a győztes találatot is megszerezte, ami azt jelentette, hogy a többi meccs eredményétől függetlenül a gárda bennmaradt a legjobbak között. A Kanári-szigetek két csapata, a Las Palmas és a Tenerife viszont búcsúzott, utóbbi ráadásul úgy játszotta le a Bilbao elleni hazai találkozójának második félidejét, hogy tisztában volt ezzel, mivel a reflektorok hibája miatt a szünet majd negyven percet elhúzódott. Nem csoda, hogy a játékosok ekkor már nem erőltették a támadásokat, és a baszkok meg is tudták fordítani a mérkőzést.

Primera División, 38. (utolsó) forduló:
Valencia - Betis 2-0 (1-0)
gól:
Baraja (45.), Vicente (90.)

Zaragoza - Barcelona 1-1 (1-1)
gól:
Aragon (9.), illetve Saviola (43.)

Tenerife - Bilbao 2-3 (2-1)
gól:
Jaime (16.), Fuertes (45.), illetve Urzaiz (10., 61.), Guerrero (76.)

Sevilla - Villarreal 1-0 (1-0)
gól:
Toedtli (32.)

Real Sociedad - Las Palmas 1-1 (0-1)
gól:
Kovacevic (78.), illetve Jorge (21., 11-esből)
piros lap: Alonso (80., Las Palmas)

Mallorca - Valladolid 2-1 (0-1)
gól:
Ibagaza (51.), Luque (72.), illetve Fernando (35.)

Rayo Vallecano - Celta Vigo 1-0 (0-0)
gól:
Peragon (87.)

Espanyol - Malaga 1-2 (0-2)
gól:
Tamudo (54.), illetve Litos (11.), Musampa (39.)

Osasuna - Alaves 0-1 (0-1)
gól:
Karmona (36.)