Vágólapra másolva!
Barcelonában bejelentették: az elkövetkező két idényre Louis Van Gaalt szerződtetik a labdarúgócsapat vezetőedzőjének. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy Charles Rexachnak, a jelenlegi szakvezetőnek felmondanak a katalán klubnál. Van Gaal korábban három évig dirigálta már az együttest, de 2000 májusában menesztették. Pedig a neki rendelt három idényben két bajnoki cím és egy spanyol kupadiadal (Copa del Rey) jelezte munkája eredményességét.

Joan Gaspart elnök - és a legbelső Barca-vezetés (Francesc Closa, Angel Fernandez, Joan Castells és Gabriel Masfurroll alelnökök) - döntése már régóta levegőben lógott: Rexach-kal csak vergődött az együttes, és bár egy tisztes hajrával sikerült beverekednie magát a legjobb négy közé, azért ez az eredmény a leggyengébbek közé tartozik a csapat fényes történetében.

Van Gaal vasárnap még a holland kupadöntőn volt a rotterdami De Kuip stadionban, s örülhetett korábbi csapata, az általa 1995-ben BL-diadalra vezetett Ajax győzelmének. Van Gaal faxon küldte el az "igent" a Nou Campba, ugyanis vasárnap volt a határidő a válaszadásra. Ha minden jól megy, a hollandus csütörtökön érkezik Barcelonába, és pénteken mutatják be ünnepélyes keretek között a sajtónak és a közönségnek - ha egyáltalán rászorul még a bemutatásra.

Rexach - nagy valószínűséggel - marad a csapatnál, vélhetően "örökös" szerepkörében, újra másodedzőként, ahogy már az "őskorban", Johan Cruyff mellett is ez volt a feladata. Úgy hírlik, Van Gaalt családja megpróbálta lebeszélni az újabb barcelonai szerződésről, ugyanis két éve meglehetősen botrányos körülmények között, utálattól övezve kellett szinte menekülnie a városból.

Amikor 1997 nyarán először érkezett a katalán fővárosba, Van Gaal az egy évvel korábban ugyancsak botrányos körülmények között távozott honfitárs, Johan Cruyff alternatívájának számított az akkori elnök, Josep Lluis Nunez szemében. Az 1996-97-es évadot azonban még - afféle átmeneti megoldásként - Bobby Robson kapta, mert Van gaalnak élő szerződése volt az Ajaxszal.

Ch. Gáll András