Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban folytatott lejárató kampány ellenére a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szöuli kongresszusán megerősítette tisztségében Sepp Blattert, a FIFA svájci elnökét. Blatter a szavazatok hetven százalékát kapta meg.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Blatter nagyobb fölénnyel nyert, mint 1998-ban
Nemzetközi Labdarúgó Szövetség

A FIFA 204 tagországából csupán ketten hiányoztak, így a szavazás érvényesnek tekinthető. Meglepetés, hogy Blatter nagyobb arányú győzelmet aratott, mint 1998-as első sikere alkalmával. Akkor a svéd Lennart Johansson ellenében "csupán" 111 voksot kapott, míg ellenfele 80-at.

"Nagyon köszönöm, hogy ismét megválasztottak" - kezdte székfoglaló beszédét Blatter. "El sem hiszik, mekkora megtiszteltetés ez számomra, főleg azok után, hogy egyesek hónapok óta azzal vádolnak, rossz ember vagyok. Mi mindannyian jók vagyunk! Javaslom, felejtsük el a történteket, és nézzünk előre. A FIFA legyen újra egységes család. Helyre kell állítanunk egységünket, hogy visszaszerezzük hitelességünket" - mondta a svájci sportvezető.

A FIFA eddigi elnökei
1904-1906: Robert Guérin (francia)
1906-1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921-1954: Jules Rimet (francia)
1954-1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1955-1961: Arthur Drewry (angol)
1961-1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974-1998: Joao Havelange (brazil)
1998-: Joseph Blatter (svájci)

A Blatter által emlegetett hitesség és a becsületesség kérdése azért is fontos, mert továbbra sem csillapodtak a pénzügyi vádaskodások. A FIFA keddi rendkívüli kongresszusán nem kapott szót David Will alelnök, a pénzügyeket vizsgáló bizottság vezetője, miután hétfőn bejelentette, hogy a FIFA vesztesége 1999 és 2002 között 470 millió svájci frank volt. Joseph Blatter FIFA-elnök szerint azért fordulhatott ez elő, mert lejárt a felszólalásokra engedélyezett idő.

"Százmilliók vannak a számlánkon, más szövetségek boldogok lennének ilyen mérleggel" - nyilatkozta Blatter, akit korrupció, hatalommal való visszaélés és választási csalás miatt a FIFA hét alelnöke közül öt, illetve a végrehajtó bizottság további hat tagja feljelentett. Úgy hírlik, a botrány kirobbantásában fontos szerepet játszó főtitkár, Michael Zen-Ruffinen helyzete az újraválasztással tarthatatlanná vált, nagy kérdés, hogyan lehet eltávolítani jelenlegi pozíciójából. Helyére a hírek szerint a francia Michael Platini kerülne.

Issa Hayatou, az újraválasztott Joseph Blatter egyetlen riválisa: "Szenvedélyes választás volt. Tisztelettel gratulálok Blatter úrnak, aki élvezi a többség bizalmát. Úgy vélem, hogy nem játszottam
alárendelt szerepet, elégedett vagyok az 56 szavazattal. A továbbiakban is teszem a dolgom mint az afrikai szövetség elnöke, és mindenben segítem majd a FIFA irányítójának munkáját.

Lennart Johansson, az UEFA elnöke: "Megdöbbent, hogy ennyire egyértelmű volt a szavazás végeredménye. Úgy gondoltam, hogy a jelöltek fele-fele arányban kapnak majd a voksokból.

Franz Beckenbauer, a 2006-os labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke: "Nem lepődtem meg a végeredményen. Harminc éve ismerjük Sepp Blattert, jó viszonyban vagyunk vele. Biztos vagyok benne, hogy levonja majd a viharos közgyűlés tanulságait."

Gerhard Aigner, az UEFA főigazgatója: "Csalódott vagyok. De legalább felhívtuk a kongresszus figyelmét, hogy jó néhány dolog szabálytalanul zajlik a FIFA-nál. A jövőben is mindent elkövetünk, hogy a nemzetközi szövetségen belül ne csorbuljanak Európa jogai."

Michel Platini, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja: "Boldog vagyok, hogy Sepp Blatter maradt az elnök, mindenben segíteni fogom a munkáját."

Zen-Ruffinen távozik

Joseph Blatter újraválasztása után Michel Zen-Ruffinen főtitkár bejelentette, hogy távozik posztjáról. "Abból indulok ki, hogy az új vezetőség valószínűleg felmond nekem" - mondta a svájci szakember, aki többek között korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és választási csalással vádolta "főnökét". "Én pedig inkább önszántamból akarok távozni, mert tudom, hogy még négy évig a dolgok így nem mehetnek tovább."

Zen-Ruffinen nem személyes vereségként értékelte, hogy Blatter fölényesen megnyerte a választást. "Ezt kudarcként éli meg a FIFA szinte teljes adminisztrációja, s mindazok, akik mögöttem álltak."

Blatter ugyanakkor nem nyilatkozott a várható változásokról: "Azt szeretném, ha a következő 30 napban a béke szigete lenne a FIFA. Majd a világbajnokság alatt gondolkozom a jövőről."

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség új végrehajtó bizottsága:
elnök: Joseph Blatter (svájci)
alelnökök: Julio Grondona (argentin), David H. Will (skót), Lennart Johansson (svéd), Issa Hayatou (kameruni), Csung Mong Jun (dél-koreai), Jack Warner (Trinidad és Tobagó-i), Angel Maria Villar Llona (spanyol)
A végrehajtó bizottság tagjai: Abdullah K. Al-Dabal (szaúdi), Slim Aloulou (tunéziai), Michel D'Hooghe (belga), Isaac David Sasso Sasso (Costa Rica-i), Ricardo Terra Teixeira (brazil), Mohamed bin Hammam (katari), Senes Erzik (török), Chuck Blazer (amerikai), Worawi Makudi (thaiföldi), Nicolas Leoz (paraguayi), Ismail Bhamjee (botswanai), Amadou Diakite (mali), Vjacseszlav Koloszkov (orosz), Adrian Solomon Wickham (izlandi), Gerhard Mayer-Vorfelder (német), Michel Platini (francia)

Ajánlat:

Johansson maradt az UEFA-elnök, Bozóky nem lett tag