Vágólapra másolva!
Június 18-a óta kevesebb futballistát "nem szeretnek" jobban Itáliában An Dzsung Hvannál. A Koreai Köztársaság válogatott 26 éves csatára a világbajnokság nyolcaddöntőjében, a 117. percben Gianluigi Buffon kapujába csúsztatta az aranygólt, kiejtve ezzel az olaszokat, "megőrjítve" a koreaiakat.

A találat pikantériáját azon túl, hogy An a mérkőzés nyolcadik percében kihagyott egy tizenegyest - akkor Buffon, a Juventus kapusa nyerte kettejük párharcát - az adta, hogy a támadó az olasz Serie A-ban szereplő Perugia labdarúgója.

An kétéves perugiai légióskodása során nem alkotott maradandót az itáliai élvonalban, noha erre túl sok lehetősége nem is volt. Serse Cosmi, a gárda vezetőedzője nem sokszor játszatta a hazájában hatalmas népszerűségnek örvendő koreait - An és híres felesége, a korábbi Miss Korea, Li Hje Won a Beckham-Adams párocska popularitásával vetekszik Ázsiában -, és ha néha be is került a csatár a csapatba, nem tudott bizonyítani.

Erre a vb-n, a nyolcaddöntőben viszont soha vissza nem térő alkalom adódott, mármint Csizmaország szakértőinek meggyőzésére a Squadra Azzurra elleni csatában. Vélhetően az a túlzott, "csakazértis megmutatom nektek" hozzáállás okozta a büntető elhibázását is. Végül mégis eljött a csatár pillanata: a 117. percben, amikor már lélekben mindenki a tizenegyespárbajra készült, egy beadásnál megelőzte a fáradtnak tűnő Paolo Maldinit és védhetetlenül fejelt Buffon kapujának bal alsó sarkába.

A gyászba borult olaszok már másnap szenzációs hírrel borzolták a koreaiak és a világ idegeit: Luciano Gucci, a Perugia elnöke azt nyilatkozta, hogy olyan futballistának nem fizet egy petákot sem, amelyik évekre megrontotta az olasz labdarúgást. A bejelentés óriási felháborodást keltett nemzetközileg, amit később a vezető ugyan visszavont, de mivel a csatárnak egyébként is lejárt volna a szerződése, csak kölcsönben volt a Puszan Icons-tól, ő maga nem foglalkozott különösebben a dologgal. "Mindent megteszek, hogy a válogatott minél tovább meneteljen a vb-n, hogy az olaszok lássák, mit vesztettek. Egyébként sem terveztem, hogy hosszabbítok" - nyilatkozta lemondóan An.

Jesus Gil, a spanyol élvonalba idén visszajutott Atlético Madrid elnöke már jelezte, szívesen látná a kis koreait a csapatában: "Szólok Paolo Futrénak, a klub menedzserének, hogy kezdje meg a tárgyalások An szerződtetésével kapcsolatban. Ebből az esetből is látszik, hogy az olaszoknál milyen alapon működik az átigazolási rendszer" - rúgott még egyet Gil az olaszokon.

A csatárnak, akinek az elődöntőben és a bronzmeccsen kissé visszaesett a formája, feltehetően megnégyszereződött az ára, amivel még nem tudni ki jár jól, hiszen az sem tisztázott, hogy az esetleges eladásából származó pénz kit is illet. Egy dolog biztos, An bárhová is igazol, váratlan megoldásaival és cseleivel minden bizonnyal színt visz majd új kenyéradó csapatának játékába.

An Dzsung Hvan névjegykártyája
születési idő: 1976. január 27
születési hely: Busan
testmagasság: 177 cm
testsúly: 71 kg
klubjai: Busan 2000 nyaráig, Perugia
eredményei: 28 meccs, 6 gól a válogatottban

An Dzsung Hvant az Atlético Madrid hívja20020621andzsung.htmlA nap játékosa: An Dzsung Hvan (Koreai Köztársaság)20020618anap.htmlKorea reggelig ünnepelt20020630korea.html