Vágólapra másolva!
Nem kétséges, Gellei Imre, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya már az őszi Eb-selejtezők jegyében követte a világbajnokság eseményeit. Az első három hetet a helyszínen, a továbbiakat a televízióban, mindenesetre a szakember elsősorban az Eb-selejtezőbeli csoportellenfeleink - Svédország és Lengyelország - stílusát és taktikai repertoárját igyekezett a lehető legaprólékosabban feltérképezni.

- Hogyan tetszett önnek a világbajnokság és milyen konzekvenciákat sikerült leszűrnie leendő csoportellenfeleinknek a tornán nyújtott teljesítményből? - kérdeztük a kapitányt.
- Csodálatos, gyönyörű ünnepe volt a futballnak ez a világbajnokság. A pazar szöüli megnyitót és a meglepő afrikai sikerrel véget ért Franciaország-Szenegál mérkőzést követően másnap átrepültem Japánba, ahol egyik Európa-bajnoki csoportellenfelünk, a svédek szerepeltek. Svédország játéka nagy hatással volt rám, és már most kijelenthető: az északiak válogatottja a legnagyobb favorit a csoportunkban.

- Mi a svédek legnagyobb erénye?
- Imponálóan jó és kiforrott csapatuk van. Irigylésre méltó a játékosok egymás közti harmóniája, a játékvezetőkkel, a közönséggel és az ellenféllel való magatartásuk, amihez taktikai és technikai érettség is társul. A védelmük Patrik Andersson távollétében is nagyon masszívnak tűnt, ugyanakkor érdekes, mert korábban a sakndináv csapatokra ez nem volt jellemző, hogy fejjel többször felülmúlták a riválisok a svéd védőket. Viszont a középpályán még erősebbek, ebben a sorban egyértelműen az Arsenalban futballozó Ljungberg a 'főnök'. Miután megsérült, az utolsó két meccsen meg is érezték a kiválását. A két ék, Henrik Larsson és Allback veszélyes csatárok, közülük Larsson a gólerősebb, ő még a védekezésből is gyakran kivette a részét.

- S a lengyelekről milyen benyomást szerzett?
- Személyesen semmilyet, hiszen őket Róth Antal és Dajka László kollégáim tekintették meg Koreában. Róth Antal beszámolója alapján annyit tudtam meg, hogy a lengyelek az első két meccsen feladták saját stílusukat, kaptak is hat gólt. A harmadik fellépésükön ellenben simán verték az Egyesült Államokat, ami azért is figyelemre méltó, mert az amerikaiaik keltették az egyik legjobb benyomást a vb-n. Vagyis Lengyelországot sem szabad egy kézlegyintéssel elintézni. Főként nekünk nem, s főként olyan együtteseket, amelyek eleve kijutottak a vb-re.

- Milyen erényekkel vehetjük fel a versenyt a svédekkel és a lengyelekkel szemben, hogy minél tovább versenyben maradhassunk a továbbjutásért?
- Mi kizárólag egységes csapatmunkával lehetünk versenytársai riválisainknak. Már ennek a jegyében hívtam össze július 14. és 17. között az NB I-ben szereplő válogatottakat a dunavarsányi edzőtáborba. Nem is bánom, hogy az Eb-selejtezők első körében pihenünk, hiszen így a spanyolok és az izlandiak elleni találkozókra még inkább összeérhet együttesem.

Bánki József

Nem bírtak egymással az angolok és a svédek20020602anglia.htmlLemosták a lengyelek, mégis továbbment az USA20020614lengyelorszag.html