Vágólapra másolva!
Az Intertotó-kupa második fordulójában egy régi ismerős is visszatért a nemzetközi porondra a Torino képében, amely nyolc év után először szerepelhetett európai kupameccsen. A Bikák az osztrák SW Bregenzet fogadták, és 1-0-s győzelmet arattak Marco Ferrante találatának köszönhetően.

Ferrante 1971. február 4-én született Velletriben. Nápolyban kezdett focizni, s az első osztályban már tizennyolc esztendősen bemutatkozott, a Como elleni, győztes mérkőzésen.

Ebben a szezonban többször már nem kapott lehetőséget, ahogy a következőben sem - ami nem meglepetés, mivel ekkor olyan csatárokkal bírt a fénykorát élő Napoli, mint Maradona, Careca, Carnevale és Zola. Így nem csoda, hogy a következő bajnokságot már a második ligás Reggianában kezdte meg, ahol huszonöt meccsen öt gólt rúgott. Egy év múlva ismét csapatot váltott: a szintén Serie B-s Pisa játékosa lett, s a csapat egyik legjobbjaként harminchét meccsen tizenháromszor talált be. Erre már a Napoli is felfigyelt, s visszarendelte a csatárt.

A csapatba kerülés azonban újra túl nehéznek bizonyult Ferrante számára, akit a nápolyiak már novemberben átpasszoltak a Parmának, de itt is csak kiegészítő ember volt, s ismét gól nélkül zárta az első osztály küzdelmeit. Nem is marasztalták, de a Piacenza fantáziát látott benne, s leigazolta. Az ő színeikben végre megszerezte első Serie A-s gólját, amit még további hárommal toldott meg.

Azonban hiába számított viszonylag állandó csapattagnak, az 1994-95-ös szezonban már a másodvonalbeli Perugiában találta magát, ahol, noha harminchárom meccsen szerepelt, gólt csak hármat tudott rúgni. A Parma azonban újra soraiba hívta, de nem tudott helyet szerezni magának a csapatban, így kölcsönadták az egy osztállyal lejjebb szereplő Salernitánának. Itt sem igazolta, hogy jó csatár lenne, hiszen harminc találkozón csak hatszor talált be. Vissza is tért újra Parmába, ahol még az év szeptemberében végleg túladtak rajta, boldogan elfogadva a Torino ajánlatát.

A feljutást megcélzó gárdánál végre meghálálta a bizalmat: nem rajta múlt, hogy sem az első szezonjában huszonkilenc meccsen szerzett tizenhárom, sem a másodikban harminchét meccsen szerzett tizennyolc gólja nem bizonyult elégnek a Torino számára az első négy hely valamelyikének megszerzéséhez. Ezt követően még többször talált be: az egészen káprázatosnak mondható huszonhét gól, amennyit még senki nem szerzett az olasz másodosztály történetében, végre elég volt a feljutáshoz, s így Ferrante bebizonyíthatta, hogy megérett az első osztályra.

Ebben nem is volt hiba: az 1999-2000-es pontvadászatban 18 alkalommal volt eredményes, de a Toro így is kiesett. A másodosztályban is ontotta a gólokat, fél év után ki is kölcsönözte az Internazionale, ahonnan tavaly nyáron visszatért Torinóba, és azóta is ott szerepel.