Vágólapra másolva!
Ami Angliának David Beckham, az Törökországnak Ilhan Mansiz. Ahol csak megjelenik a felkötött hajjal Dzsingisz Kánt, leeresztett frizurával Jackie Chant idéző 26 éves csatár, ott elkezdenek sikongatni a lányok. A 17. labdarúgó világbajnokság "cserekirálya" csupán a bronzmeccsen, Korea ellen játszott kezdőként, előtte hat mérkőzésen mindig csak becserélték, s a vb utolsó szombatjáig egyszemélyes török csatársorban (Hakan Sükür) nem tudott helyet kiharcolni magának. A kisdöntőben aztán az első perctől a pályán volt, a lehetőséget pedig két góllal hálálta meg.

Ilhan tavaly október 6-án mutatkozott be a török válogatottban, a Moldávia elleni világbajnoki selejtezőn (3-0), s azóta biztos tagja Senol Günes keretének. A 2001-2002-es idényben huszonegy gólt szerzett a török bajnokságban, ezzel gólkirály lett, s belopta magát a fekete-fehér színekért szorító isztambuli szurkolók szívébe.

Ilhan 2001 nyarán érkezett a Besiktashoz a Samsunspor csapatától. Amennyire népszerűvé vált a szurkolók körében, annyira idegesek tőle a vezetők. Örökös renitenskedése, a pályán és azon kívüli rendbontásai a török futball egyik fenegyerekévé tették. Április 14-én, a Fenerbahcétól elszenvedett 2-0-s vereség közben olyan súlyos szabálytalanságokra ragadtatta magát - ki is állították -, amelynek 26 000 eurós büntetés lett a következménye.

Ilhan Mansiz
1975. augusztus 10./Izmir
184 cm/79 kg
Klubjai: Genclerbirligi, Kusadarispor, Samsunspor, Besiktas
13-szoros válogatott/5 gól
Világbajnoki és török bajnoki bronzérmes (2002)


Ilhan következő kabinetalakítása a Szenegál elleni negyeddöntőben következett el, ott is a hosszabbítás 190. másodpercében. Ümit Davala, a mohawk-frizurás jobbszélső beadását pazar félröptével perdítette a jobb sarokba, s aranygóljával belőtte csapatát a legjobb négy közé. A hagyományosan gálameccsé oldódó bronzmérkőzésen aztán végre bizalmat kapott Günestől, bekerült a kezdőbe, s ha már ott járt, kétszer is beköszönt a házigazdának. Nem beszélve arról, hogy előkészítője volt Hakan Sükür 12. másodpercben lőtt góljának, minden idők leggyorsabb világbajnoki találatának.

A törököké a bronzhttp://www.origo.hu/focivb/20020629koreai.htmlIlhan elődöntőbe lőtte Törökországothttp://origo.hu/focivb/20020622anap.htmlTörökország vb-bronzérmeshttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=43281

Az olvasó joggal kérdezi, miért írtuk a bevezetőben, hogy Ilhan Mansiz a török Beckham. Nos, utána is bolondulnak a nők - akár a tarajos manchesteriért -, s az utóbbi két évben török szinten megasztárnak számító dívák sora "kavart" a költők által is megénekelt centerrel.

Itáliában különösképpen kapós az isztambuli center. Az elmúlt szezon meglepetéscsapata, az UEFA-kupa induló Chievo is hajszolja a lófarkas törököt. Campedelli elnök 18 millió dollárt kínál érte a Besiktasnak, s azt a 11 milliót is hajlandó lenne kifizetni, amennyit a Parma kér a jóval rutinosabb Hakan Sükürért.

Ch. Gáll András