Vágólapra másolva!
Sergio Cragnotti, a Lazio elnöke húszmillió eurót kínált az Atlético Paranaensének a világbajnok brazil középpályásért, Jose "Kleberson" Pereiráért, akit 2005-ig köt szerződése jelenlegi csapatához.

Kleberson e sorok íróját egy kicsit Clodoaldóra emlékezteti. Az 1970-es világbajnokság előtt azt sem tudtuk, hogy a világon van ez a fekete gyerek, aztán ma minden idők legjobb futballcsapatának tartott brazil világbajnok együttes szürke eminenciásává nőtte ki magát. Kleberson mindössze hat válogatottsággal a háta mögött érkezett a Távol-Keletre, előbb beverekedte magát az "auriverde" kezdő tizenegyébe, majd a döntő - Ronaldo után - legjobbjává avanzsált. Luiz Felipe Scolari mester világra szóló találmánya tucatember minőségében fért be - éppen, hogy - a világbajnoki brazil keretbe.

Jose "Kleberson" Pereira
1979. június 19./Uraí (Paraná állam)
175 cm/64 kg
Klubja: Atlético Paranaense
11-szeres válogatott/2 gól
Világbajnok (2002), brazil bajnok (2001)


Klebersont 2002. január 31-én, a Bolíviai elleni felkészülési meccsen próbálta ki először Scolari, s a fiú rögtön lőtt egy szép gólt a 6-0-s sikerrel végződött találkozón. Ha égi jeleket keresne Kleberson, akkor utólag visszagondolva emlékeznie kell arra, hogy a 10-es mezt kapta élete első válogatott mérkőzésén, ugyanazt a trikót, amelyikben a legendás Pelé vagy Zico játszott.

Brazília ötödször világbajnokhttp://origo.hu/focivb/20020630brazilia.htmlBrazília ötszörös világbajnokhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=43323

Kleberson sajtója azóta jó volt, mégis úgy tűnt, Vampeta kerül be a kezdő tizenegybe a Törökország elleni vébé-rajton, ám Emerson megsérült az egyik edzésen, s helyére olyasvalakit kellett betenni, aki ért a védekezéshez. Ez első megközelítésben Juninho Paulista volt, aztán kiderült, hogy ez teljes félreértés: a Middlesbrough és az Atlético Madrid egykori csillaga mindenhez ért, csak egyvalamihez nem: a védekezéshez.

Anglia ellen Kleberson bekerült a kezdőbe, s utána már nem is lehetett kirobbantani onnan. A futbrasil.com című internetes magazinnak adott interjújában úgy jellemzi saját játékát, mint aki támadó szellemben futballozik, amikor nála van a labda, ha viszont az ellenfél támad, akkor a védők vonalában fog embert. Legnagyobb erényének a remek passzolóképességet tartja, legsúlyosabb hiányossága pedig az, hogy nem nagyon tud fejelni.

A curitibai piros-feketék csillaga Scolarit minden interjúban nemes egyszerűséggel csak "professzornak" titulálja, amiben persze semmi szervilizmus nincs: Brazíliában a testnevelési főiskolát végzett, azaz tanári képesítésű edzőket mindenki "profesornak" hívja.

Amúgy Kleberson nem sokban különbözik a vele egykorú brazil fiataloktól. Egy - a világbajnokság előtt készült - interjúban arról vallott, hogy kedvenc időtöltése a videojátékok nyüstölése, a "quaibo" nevű dél-brazíliai specialitás a kedvenc csemegéje, Jeep Cherokee márkájú terepjáróval közlekedik (akárcsak Dávid Kornél egykoron Chicagóban és Torontóban), a szakmában Pelé a bálványa, amúgy meg Gugát, a brazil szupermodellt csodálja. Még nem nős, de már van menyasszonya (Priscilának hívják), s a legrosszabb tulajdonságának az előítéletességet tartja. A létező legnagyobb öröm számára a gól (már amit ő rúg), minden idők legnagyobb futballistájának Pelét tartja, napjaink legjobbjának pedig Figót, a Real Madrid portugál zsenijét. Élete legnagyobb meccse az Atlético Paranaense 4-0-s győzelme volt 2001-ben a Flamengo ellen, persze ma már nyilván azt mondaná, hogy a vébé-döntő. Élete nagy álma: pentacampeonnak lenni, azaz Brazília számára megnyerni az ötödik világbajnoki címet.

Ha minden álma ilyen biztosan teljesül, akkor nem sok gondja lesz élete hátra lévő részében.

Ch.Gáll András