Vágólapra másolva!

A hét világválogatottja (2002. július 1-8.)

Véget ért a világbajnokság, és az európai futballidény máris kezdetét vette, még akkor is, ha az igazán fontos események csak körülbelül egy hónap múlva kezdődnek majd el. Az Intertotó-kupában azonban már a második forduló első mérkőzéseire került sor, és az északi országok bajnokságai mellett már egy-két tavaszi/őszi rendszerű pontvadászat is elkezdődött.
Mihail Slawuta (lengyel, FC Haka Valkeakoski): Az Intertotó-kupa második fordulójának talán legmeglepőbb eredményét a finn Haka érte el, amely idegenben gól nélküli döntetlent játszott a Fulhammel. Ez az eredmény elsősorban a kapusnak, Slawutának volt köszönhető, aki több remek védést is bemutatott. Teljesítménye annál inkább is kimagasló, hogy ő csak a harmadik számú kapusnak számít a csapatnál.
Jurij Dmitrulin (ukrán, Dinamo Kijev): Az ukrán bajnokság júniusban fejeződött be, és július első hétvégéjén máis elkezdődött az új szezon. Az egyeduralmától megfosztott Dinamo Kijev ezúttal győzelemmel nyitott, az első gólt az a Dmitrulin szerezte, aki a csapat egyik leghasznosabb tagjának számít, a védelem bármelyik posztján bevethető. Alekszej Baha (belorusz, BATE Boriszov): A fehérorosz csapat a Haka mellett az Intertotó-kupa másik nagy szenzációját okozta azzal, hogy idegenben győzte le 1-0-ra a német 1860 München együttesét. A BATE-nak elsősorban a védelme remekelt, hiszen a müncheniek csak elvétve kerültek helyzetbe, így a csapat középhátvédje, Baha különösen büszke lehet teljesítményére. Henad Mardas (belorusz, BATE Boriszov): A BATE másik középhátvédje, Mardas a rutint képviseli a belarusz gárda védelmében, hiszen már a nyolcvanas évek végén is az élvonalban futballozott, akkor még a Szovjetúnióban. Ő két éve a csapat futballistája, és most az 1860 München ellen kiválóan futballozott. Janne Saavolainen (finn, KuPS): A finn bajnokság már a 14. fordulójánál tart, itt a világbajnokság alatt sem állt le a pontvadászat. A legutóbbi fordulóban a középcsapatnak számító KuPS aratta a legnagyobb győzelmet, 4-0-ra verte az AC Alliansit. A mérkőzésen még a gárda védője, Saavolainen is betalált, aki már több mint 250 bajnokin szerepelt, de ez csak a 15. találata volt.
Andrej Karjaka (orosz, Krilja Szovjetov Szamara): A szamarai együttesnek mostanában két fronton is helyt kell állnia, hiszen a bajnokság mellett az Intertotó-kupában is szerepel. Előbbiben nem nagyon ment a csapatnak, hiszen 2-0-ra kikapott a Rotor Volgográdtól, a nemzetközi porondon viszont simán, 3-0-ra verte a lett FK Dinaburgot. Ezen a meccsen Karjaka rúgta az első gólt, aki arról nevezetes, hogy ukrán származása ellenére az orosz nemzeti tizenegyet választotta. Rolan Guszev (orosz, CSZKA Moszkva): Úgy tűnik, az orosz pontvadászatban végetér a fővárosi Szpartak egyeduralma, hiszen a volt szövetségi kapitány, Oleg Romancev együttesét a Lokomotiv és a CSZKA is megelőzi. Utóbbiban főleg Rolan Guszev szeretne bosszút állni Romanceven, mivel saját véleménye szerint azért maradt ki a világbajnoki keretből, mert a télen nem a Szpartakba igazolt. Guszev a múlt héten mindenesetre a Sinnyik Jaroszlavl ellen góllal bizonyította, hogy érdemes a címeres mezre. Daniel Tarone (svájci, FC Zürich): Svájcban is elkezdődött a pontvadászat a múlt héten, így a zürichi együttesnek két találkozót is játszania kellett, lévén az Intertotó-kupában is érdekelt. A csapat mindkét porondon győzelemmel kezdett, a bajnokságban a St. Gallent, az Intertotó-kupában pedig az észt Levadia Maardut verték meg, és a nyáron az Aarauból igazolt Tarone mindkét meccsen eredményes volt. Jochen Seitz (német, VfB Stuttgart): A másik német csapatnak, a Stuttgartnak már jobban sikerült a bemutatkozás az Intertotó-kupában, a svábok hazai pályán 2-0-ra győzték le a bela SC Lokeren gárdáját. Az első találatot Seitz szerezte, aki a középpálya bal oldalán többször is jól futott el, és góljánál rendkívül szemfülesen csapott le a kapusról kipattanó labdára.
Radek Divecky (cseh, FK Teplice): A cseh együtteseknek jól ment az Intertotó-kupában, hiszen mindkét képviselőjük főlényes hazai győzelmet aratott. A Teplice a portugál CD Santa Clara csapatának hintett egy ötöst, különösen a hazai támadó, Divecky villogott, a második félidőben három perc alatt két gólt is szerzett. Alekszander Kaklamanosz (görög, La Gantoise): A genti együttes az Intertotó-kupában az ír St. Patrick's Athleticet fogadta, és a belgák gyorsan megadták a meccs alaphangját, hiszen már a második percben vezetést szereztek Kaklamanosz révén. A görög csatár, aki korábban megfordult az angol Portsmouthnál is, nem sokkal a lefújás előtt ismét betalált, magabiztossá téve a hazai győzelmet.