Vágólapra másolva!
Az RC Deportivo gárdája az elmúlt három évben egyszer sem végzett a második helynél rosszabb pozícióban, és a legutóbbi idényére sem lehet panasz, hiszen a galíciai együttes ismét ezüstérmes lett, ráadásul elhódította a spanyol kupát is. Nem csoda, hogy a Depornál a nyári átigazolási időszakban nem igyekeztek mindenáron új futballistákat igazolni, hanem az elmúlt évekhez hasonlóan a szisztematikus csapatépítést folytatták. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érkezhetnek kiváló futballisták az együtteshez.

Az elmúlt szezonban talán egész Európában a Deportivo volt az az együttes, ahol a legjobban érvényesült az úgynevezett "rotációs szisztéma", azaz a tréner, Javier Irureta igyekezett állandóan változtatni a kezdő tizenegyen, előfordult, hogy egyik napról a másikra teljes csapatrészeket kicserélt. Mindennek köszönhetően a sztárcsapatoknál jellemző, meglehetősen nagy játékoskeretből szinte senki sem volt elégedetlen, hiszen mindeni kapott több-kevesebb játéklehetőséget, ráadásul az eredmények is a szakvezetőt igazolták. Irureta mester ugyanakkor úgy érezhette, hogy a céljainak tökéletesen megfelelő játékoskerethez még hiányzik pár labdarúgó, és a holtszezonra ezeknek a megszerzését tűzte ki elsődleges célul.

Ott van például a középpálya bal oldala, ahol az első számú alternatívának a veterán Fran számít. A játékos valóságos intézménynek számít a Depornál, hiszen pályafutása során soha nem szerepelt más egyesületben, ráadásul ő a gárda csapatkapitánya, ugyanakkor már túl van a 33. életévén, ráadásul kissé sérülékeny is. Az ő "csereembere" általában Amavisca volt, de Irureta szeretné, ha lenne még egy játékosa, akit gondolkozás nélkül bevethetne ezen a poszton, ráadásul hosszabb időre lehet tervezni vele. Éppen ezért szemelte ki magának a Málaga holland futballistáját, Kiki Musampát, aki ezen követelményeknek tökéletesen megfelel, hiszen 1977-ben látta meg a napvilágot, és az előző idényben kiválóan futballozott: mindössze egy mérkőzést hagyott ki, viszont kilenc gólt szerzett. Kontraktusa a Málagával jövő nyáron jár le, így a klub hajlandó tárgyalni az eladásáról, de egyelőre nem sikerült megegyezniük a Deporral. Az álláspontok között azonban nem sok a különbség: a Málaga hárommillió fontot szeretne kapni, míg a Deportivo 2,5 milliót plusz egy játékost, az előző idényben a Valladolidban kölcsönben szerepelő Turu Florest ajánlotta fel.

A középhátvéd pozíciója is okozott némi fejfájást Iruretának, a marokkói Nureddin Najbet ugyanis meglehetősen sokat kihagyott sérülése, illetve válogatottbeli kötelezettségei nyomán, és ezen a poszton így meglehetősen sokan fordultak meg: Djorovic, Donato, César, Helder és Capdevila is megfordult a védelem tengelyében. Nem csoda, hogy a tréner ide is szeretne egy futballistát erősítésnek, ezen a poszton azonban a tapasztalat sokkal nagyobb erénynek számít, mint a fiatalság, ráadásul a Depor nem tud beszállni abba az őrületes árversenybe, ami manapság Európában zajlik a középhátvédekért (elég, ha csak Nestára, Rio Ferdinandra vagy Cannavaróra gondolunk).

A Primera División végeredménye/sport/focivilag/20020512aprimera.htmlPrimera División: a legerősebb bajnokság?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30610

A galíciaiak inkább egy sokkal olcsóbb és ésszerűbb megoldást kerestek, és így találtak rá a Real Oviedo orosz focistájára, Viktor Onopkóra. A kopasz védő nem tartozik a fiatalabb évjáratba, hiszen októberben lesz 33 éves, de még mindig stabil tagja az orosz válogatottnak, ott volt a vébén. Mellette szól, hogy már hét éve Spanyolországban szerepel, vagyis nem számít idegenlégiósnak, arról nem is beszélve, hogy valósággal "aprópénzért" megszerezhető. Az Oviedo ugyanis a másodosztályban szerepel, ráadásul anyagi gondokkal küszködik: Onopkónak például közel egymillió fonttal tartozik, és a játékos már azt fontolgatja, hogy feljelenti az egyesületet. A Depor elnöke, Augusto César Lendoiro azonban remek üzleti érzékkel kijelentette, hogy hajlandó kifizetni ezt a pénzt az Oviedo helyett Onopkónak, a játékosért pedig egymillió fontot ajánlott, ami a másodosztályú klub azonnal bele is ment. A transzfer így már csak a focistán múlik, aki a napokban tárgyal a Depor vezetőségével.

A többi csapatrészben a Deportivónak alaphelyzetben nem nagyon volt szüksége erősítésre, ám Irureta ragaszkodott ahhoz, hogy ha eladnak egy focistát, akkor az ő posztjára igazoljanak valakit. És miután a brazil Emerson négymillió fontnak megfelelő összegért az Atlético Madridba szerződött, egy középső középpályásra volt szüksége a csapatnak. Irureta persze nem lett volna Irureta, ha nincs meg a kiszemeltje, aki nem volt más, mint a paraguayi Roberto Acuna.

A Toro, azaz a Bika becenévre hallgató középpályás az elmúlt öt szezont a Real Zaragozánál töltötte, és csapata egyik legjobb játékosa volt, a legutóbbi idényben azonban ő sem tudta megakadályozni a csapat kiesését. A Deport ez azonban egyáltalán nem zavarta, és hivatalosan is bejelentkezett Acunáért, a Zaragoza pedig nem állt a transzfer útjába, hiszen duplán is jól járt vele: egyrészt a másodosztályban már nem kell állnia a középpályás csillagászati fizetését, ugyanakkor tekintélyes summát kapott érte. Acuna vételára ugyanis 11 millió euró volt, amivel a Deportivo történetének negyedik legdrágább futballistája lett, csak Diego Tristán, Sergio és Duscher került többe nála. A galíciaiakat még az sem zavarta, hogy Acuna csak a nyolcadik fordulóban léphet először pályára a Primera Divisiónban, mivel az előző idény utolsó előtti fordulójában a Villarreal elleni találkozón verekedésbe keveredett pár, a pályára beszaladó drukkerrel, és ezért hét mérkőzésre szóló eltiltást kapott. Irureta ebben az időben majd a BL-ben küldi pályára.