Vágólapra másolva!
A cseh válogatott ugyan nem volt ott a világbajnokságon, de az ország labdarúgó-drukkereinek így is volt sikerélményük a nyáron, hiszen az utánpótlás-csapata megnyerte az U21-es Európa-bajnokságot. A gárda egyik legjobbja, a kapus Petr Cech a minap külföldre igazolt, a francia Stade Rennes szerezte meg.

Sokak szerint a legendás Ivo Viktor óta a cseheknek nem volt ilyen tehetséges portásuk, mint Cech, aki a Viktoria Plzenben kezdte pályafutását, majd az FK Chmel Blsanyben lett élvonalbeli futballista.

Minden korosztályos válogatottban szerepelt a 16 évesektől kezdve, és a 2000-es sydney-i olimpián biztonsági tartalékként vették számításba. Tavaly januárban a Sparta Praha 370 ezer fontnak megfelelő összeget fizetett érte, amivel a klub második legdrágább igazolása lett, de csak nyáron csatlakozott a prágaiakhoz.

Időközben szerepelt a junior-világbajnokságon Argentínában, ahol végig ő védte a csehek hálóját. A most befejeződött pontvadászatban rögtön első számú kapus lett a Spartában, és különösen a Bajnokok Ligájában ment neki jól a védés, a bajnokságban pedig új csúcsot állított fel azzal, hogy 902 percen keresztül nem kapott gólt.

A nagyválogatottban éppen ellenünk mutatkozott be februárban, a ciprusi tornán. Magas termetű, majdnem kétméteres, ami a beíveléseknél előnyére válik, de a reflexei is kiválóak, amit az Eb-döntőn a tizenegyesrúgások során is bizonyított. Valószínűleg évekre megoldja a cseh válogatott kapusgondjait, és a rennes-iek is nagyon jól jártak vele.