Vágólapra másolva!
Jóllehet a Manchester United a világ leggazdagabb labdarúgóklubja - s még inkább az lesz, amikor hozzájut a Nike-szerződésben garantált 470 millió euróhoz (117 milliárd forint) -, jelenleg úgy áll, hogy az anyagiakon hiúsulhat meg Rio Ferdinand szerződése a MU-hoz a Leeds Unitedtől. A különbség jelenleg 5 millió font (kétmilliárd forint) a kínált és a kért vételár között.

A MU eredetileg 25 millió fontot szánt az angol válogatott centerhalfjára, de mostanra 30 millióra emelte a tétet, ám a Leeds még ennél is többet akar 5 millióval: 35 milliót. Peter Kenyon ügyvezető igazgató és Alex Ferguson menedzser azonban 30 milliónál (12 milliárd forint) egyetlen pennyvel sem hajlandó többet fizetni, már csak azért sem, mert a Ferdinand-ügylet csaknem ötvenmillió fontjába kerül(ne) a Unitednek. Ott van, ugye a 30 milliós vételár plusz az ötéves szerződés időtartamára vonatkozó heti 70 ezer fontos fizetés. Ami összesen 18,4 millió font, ennyit keresne Ferdinand fél évtized alatt a Vörös Ördögök mezében.

Ferdinandot különben a Leeds 2000 novemberében szerződtette a West Hamtől 18 millió fontért, tehát mindenképpen jó befektetés volt. Ferguson úgy gondolja, péntekig elsimulnak az ellentétek, s addigra Rio a MU labdarúgója lesz. Ez azért is valószínű, mert a védő már bejelentette Terry Venables-nek, hogy távozik.

Kenyon mindenesetre - függetlenül az esetleges Ferdinand-szerződéstől - mellét döngetve kijelentette: "Gazdag klub vagyunk, és ezt hamarosan vetélytársaink is tapasztalni fogják." Hogy mire céloz az igazgató? Csak arra, hogy a Nike-szerződés keretében befolyó 470 millió euróval és a 2004-ig futó Vodafone-kontraktus 43 milliójával bármelyik pillanatban megjelenhetnek a játékospiacon, s azonnal "felrobbanthatják" azt.

Manchester United fan clubhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29162

Ennek különösen azért nagy a jelentősége, mert idén nyáron eddig alig volt játékosmozgás, a spanyol és az olasz klubok is olyan szegények, mint a templom egere. A MU piacrobbantása már csak azért is prognosztizálható, mert 2003 májusában az Old Trafford-stadionban rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét, s a házigazdának szinte kötelező a bejutás a fináléba.

Visszatérve Ferdinandra: az Elland Roadot és az Old Traffordot alig 70 kilométer választja el egymástól. Meglehet, péntekre sikerül áthidalni ezt a csekélyke távolságot.

Ch. Gáll András