Vágólapra másolva!
A világbajnokságon jó teljesítményt nyújtó futballisták számára sokkal könnyebb új csapatot találni, és erre az ecuadori Ulyses de la Cruz is jó példa. A dél-amerikai jobbhátvéd az előző idényt még a skót Hiberniannél töltötte, de most az angol élvonalbeli Aston Villa csapott le rá.

Első klubja a Deportivo Quito volt, ahol három évet töltött el, 1994-ben pedig az SC Barcelonába szerződött, de egy esztendő elteltével az Aucasba igazolt.

Újabb egy évvel később az LDU-hoz írt alá. Innen került be a nemzeti tizenegybe, a vébéselejtezők alatt olyan jó teljesítményt nyújtott (az egyetlen ecuadori futballista volt, aki egy percet sem hagyott ki a kvalifikációs mérkőzések során), hogy több európai együttes is felfigyelt rá. Végül a skót Hibernian FC vette meg 2001 nyarán klubrekordnak számító összegért, 425 ezer fontért.

De La Cruz a Hibsnél gyorsan közönségkedvenc lett csupa szív játékával, az elmúlt szezonban 32 mérkőzésen kétszer volt eredményes. A vébén is jól futballozott, és a Villa végül 1,5 millió fontot fizetett ki érte, vagyis az edinburgh-i klub jó vásárt csinált vele.

Noha jobbhátvédet játszik, elsősorban felfutásairól híres, sokszor többet van az ellenfél térfelén, mint a sajátján.