Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a Magyar Labdarúgó Liga nem hagyja annyiban, hogy az A licencszel nem rendelkező vezetőedzőket alkalmazó klubok (a kispesti Fitos József, a zalai Bozsik Péter, az újpesti Molnár László esetében) megtalálták a kiskapukat és formálisan famulusokká minősítették vissza a szakmai munka felelőseit. Információnk szerint a liga keresi a megoldást, miként tudná kontrollálni a szabályok betartását, ami nem könnyű feladat.

Elvégre azt figyelni, és ezért ellenőröket küldeni a mérkőzésekre, hogy a pályaedző jegyzetel-e, netán felugrálva a kispadról vezetőedzőként vezényel - ez enyhén szólva is kivitelezhetetlen eljárás.

A Kispest-ZTE mérkőzésen érdekes volt megfigyelni a két szakember, Fitos és Bozsik abszolút eltérő magatartását a kispadon, ahol a kispestieknél Gujdár Sándor vezetőedzőként, míg a zalaiaknál Kovács Jenő szakmai igazgatóként foglalt helyet, de Dunaújvárosban is ott ült Molnár László mellett a padon a hivatalos vezetőedző, Szabó András. Fitos egyébként Kispesten végig impulzívan, a kispad mellett rohangálva, egyszer a hordágyat is felrúgva irányította csapatát, míg Bozsik a kispad mellett állva higgadtan figyelte a pályán zajló eseményeket, ám ez semmit sem jelent, elvégre a pályaedző is nézheti állva a meccset, vagy akár üvöltve gesztikulálhat a partvonal mentén.

Mindenesetre a liga képviselői jelen voltak a Bozsik-stadionban is, s talán azt is figyelték, vajon a kiskapukat megtaláló klubok "kinevezett, elnevezett, lefokozott" trénerei milyen minőségben végzik feladatukat. S ez még csak a kezdet, mert az MLL illetékesei még szigorúbb kontrollt terveznek a jövőben, elvégre a szabályokat azért hozták, hogy azt tartsák is be, s ez jogos is. Ugyanakkor a ligában felmerült egy olyan ötlet, miszerint azt is ellenőrizni kívánják, hogy vajon az A licencszel nem rendelkező vezetőedzők vezetik-e a tréningeket, avagy sem.

Miért költünk a focira tízmilliárdokat?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29998

Egy biztos, az érintett szakvezetők inkább a kinevezett "feletteseiket" hagyták nyilatkozni az elmúlt fordulóban, amennyiben pedig mégis válaszoltak a kérdésekre, szigorúan kikötötték, hogy ezt csak pályaedzőként teszik. Vagyis tart a "fogáskeresés" a liga és az érintett klubok között, az MLL-ben pedig elhatározták, igyekeznek megszüntetni a kiskapukat.

Bánki József