Vágólapra másolva!
Az utánpótlás fontosságáról nagyon sokat hallani manapság Magyarországon, ám a napokban zajló U19-es Európa-bajnokságról nem sokat lehetett olvasni. A korosztályos kontinensviadal döntőjében a spanyolok és a németek játszottak egymással, ahol a hispánok annak a Fernando Torresnek a találatával diadalmaskodtak, akit korosztálya talán legnagyobb tehetségének tartanak.

Fernando José Torres Sanz 1984. március 20-án látta meg a napvilágot a spanyol fővárosban, a két paitáns madridi klub közül az Atléticót választotta. Tizenegy esztendős volt, amikor a piros-kékek igazolt játékosa lett, tehetségére igen hamar felfigyeltek, a következő esztendőtől már az egy korosztállyal idősebbek között futballozott, s ez végigkövette pályafutását.

Tizenöt esztendősen, 1999-ben megnyerte az ifjúsági klubcsapatok nemhivatalos világbajnokságának számító Nike-kupát az Atléticóval, de a nagy kiugrás a 2000-2001-es idényben jött el a számára. Ekkor az ificsapattal második lett a spanyol bajnokságban, 2001 februárjában a rendkívül patinás algarvei tornán - amelyen 16 éven aluli válogatottak vesznek részt - aranyérmet nyert, majd a szezon végén az Atlético felnőttcsapatában is bemutatkozhatott. Nem is akárhogyan: a másodosztályban négy mérkőzésen szerepelt, és egy gólt szerzett.

Nyáron az U16-os Európa-bajnokságon aranyéremhez segítette a spanyol csapatot, hét találattal a torna gólkirálya lett, ekkor már nemzetközi szinten is felfigyeltek rá, a Juventus és a Manchester United is érdeklődött iránta. Az Atlético erre meghosszabbította szerződését és a kontraktusba olyan kivásárlási záradékot tettek be, amely ilyen fiatal focistánál rekordnak számít. Ha valaki 2005 előtt meg akarja venni őt, akkor 90 millió eurót kell érte fizetnie!

A legutóbbi idényben már stabil kezdő ember volt az Atléticóban, megkapta a kilences mezt, és hat találattal járult hozzá ahhoz, hogy a klub visszajusson az élvonalba. A most befejeződött U19-es Eb-n a norvégok ellen egy, a szlovákok ellen két gólt szerzett, majd a fináléban az ő találata döntötte el az aranyérem sorsát.