Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában több gárda is meggyőző előnyt harcolt ki a visszavágóra, és ezek egyike a nyáron alaposan megerősödött Sparta Praha volt. A csehek 3-0-ra verték a grúz Torpedo Kutaiszit, a győzelemből a Németországból hazatért Baránek két góllal vette ki a részét.

Baránek 1973. november 10-én látta meg a napvilágot, első klubja a TJ Horni Sucha volt. Később megfordult a Baník Havirovban is, de az élvonalban már a TJ Viktovice színeiben mutatkozott be az 1992-93-as idényben. Két szezon alatt alapemberré nőtte ki magát, majd mikor a klub kiesett a legjobbak közül, akkor a Sigma Olomoucba igazolt.

Az olmützi egyesületben lett igazán ismert játékos, köszönhetően annak, hogy az 1995-96-os bajnokságban középpályás létére 13 alkalommal volt eredményes. Erre a válogatottnál is felfigyeltek, és Baránek már 1995-ben bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben Kuvait ellen, de ekkor valószínűleg maga sem gondolta volna, hogy következő válogatottbeli fellépésére majd három évet kell várnia. Pedig így történt: a Sigmából többet nem válogatották be, s a nemzeti csapatnál legközelebb csak akkor merült fel a neve, amikor a Sparta Prahába igazolt.

Erre 1997 nyarán került sor, később a prágaiakkal három bajnoki címet is szerzet. Különösen az 1999-2000-es bajnokságban ment neki nagyon jól a játék, akkor a legjobb otthon szereplő futballistának választották. Az Európa-bajnokságra utazó keretbe ugyan nem került be, de az 1. FC Köln hárommillió márkát fizetett érte. Ehhez képest meglehetősen nehezen illeszkedett be a Kecskéseknél, télen még annak a lehetősége is felmerült, hogy hazatér Csehországba. Végül azonban mégis a maradás mellett döntött, és kiharcolt magának egy helyet a kölniek kezdő tizenegyében, bár a gólszerzés nem ment valami jól neki, első idényében mindössze két találatig jutott.

A legutóbbi idényben még eredménytelenebb volt, csak egyszer talált be az ellenfelek kapujába, és ez is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Köln kiesett az élvonalból.