Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik a német labdarúgó-bajnokság, s a Bundesliga legfontosabb célja most a túlélés: a Kirch médiacsoport csődje miatt sokkal kevesebb pénz áll a csapatok rendelkezésére. A bajban az nyújt reményt, hogy a válogatott a döntőig jutott a vébén, a vezetők pedig bíznak benne, hogy ez a siker a nézőszámot is megdobja.

Pénteken rajtol a német labdarúgó-bajnokság, s a csapatok többségénél nem csupán az eredmények jelentenek témát, hanem a megszorítások is. Két éve a Bundesliga közvetítési jogaiért 1,5 milliárd eurót fizetett a Kirch médiacsoport, ám a cég rogyadozik gazdasági problémáinak súlya alatt, a klubok pedig próbálnak spórolni. A korábbi átigazolási díjaknál sokkal szerényebb összegeket fizettek a csapatok, s jellemző, hogy még a bajnok Dortmund is játékosai fizetésének csökkentésére kényszerült.

A helyzet rosszabb lenne, ha a válogatott nem szerepelt volna bravúrosan a vébén. Nehéz megmondani, mennyit növel az érdeklődésen a siker, de a Dortmund vezetőedzője, Matthias Sammer szerint kétségtelenül segítségükre lehet a vébéezüst. "A második hely szilárdabbá tette a Bundesliga helyzetét. Ez pedig most, a Kirch válságos helyzete miatt különösen fontos" - nyilatkozott Sammer.

A válogatott remeklése kedvezően befolyásolta a jegyeladásokat. A Dortmund elnöke, Gerd Niebaum reméli, hogy több mint 45 ezer bérletet tudnak eladni. A Schalke a bajnokság első felére már eladta összes hazai belépőjét, a Hertha szurkolói július közepéig 16 500 éves bérletet vásároltak, ez pedig klubcsúcsnak számít.

Ami a bajnokságot illeti, ismét a Bayern az első számú esélyes, a sztárklub erősített a legjobban. A csapattal 1995 óta először fordult elő, hogy egy sorozatban sem tudott az élen végezni, bajnoki harmadik helye azt jelenti, hogy a Bajnokok Ligájában selejtezőre kényszerül. "Elég bizonyításvágy van bennünk ahhoz, hogy visszakerüljünk oda, ahol a helyünk van. A cél a bajnokság" - közölte Ottmar Hitzfeld, a Bayern edzője.

Bundesliga: A legigazságtalanabb bajnokság/sport/focivilag/20020517bundesliga.htmlMagyarok a Bundesligábanhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29014

Hitzfeldék legnagyobb riválisa a Dortmund lehet, amely szerződtette az argentin középpályás Juan Ramon Fernandezt és a német Fringst. A Leverkusen átmeneti évet zárhat, bár a távozók helyett klasszisokat igazolt: a brazil csatár Francát és a védő Juant. Az első forduló már képet adhat arról, ki mire képes, a bajnok Dortmund Dárdai Pál és Király Gábor csapata, a Hertha ellen játssza a bajnokság nyitó mérkőzését.

A Bundesliga első fordulójának párosítása
Augusztus 9.: Dortmund-Hertha.
Augusztus 10.: Cottbus-Leverkusen, Nürnberg-Bochum, Mönchengladbach-Bayern, Stuttgart-Kaiserslautern, Schalke-Wolfsburg.
Augusztus 11.: Hamburg-Hannover, Bielefeld-Bremen.
Augusztus 14.: 1860 München-Rostock.