Vágólapra másolva!
Amikor a Leeds United horribilis összegért eladta a válogatott középhátvéd Rio Ferdinandot, akkor mindenki biztos volt benne, hogy a csapat előbb-utóbb vásárolni is fog valakit, de az egyesület mostanáig várt az első új szerzeménnyel. A leedsiek végül a középpályát erősítették meg a volt válogatott Nick Barmby leigazolásával.

Nick Barmby 1974. február 11-én született Hullban, Anglia északi részén, de nagyon fiatalon Londonba költözött, ahol a Tottenham Hotspur lett a csapata. Már tizenhét évesen a felnőttek keretébe tartozott, de bemutatkozására a Premier League-ben csak egy évvel később, az 1992-93-as szezonban került sor. Ebben az idényben huszonkét alkalommal kapott szereplési lehetőséget, és hatszor eredményes is tudott lenni. A rá következő esztendőben már több lehetőséghez juttatta edzője, hiszen öttel több találkozón szerepelt a Spursben, igaz, a góljainak száma eggyel csökkent.

1993-ban az angol ifjúsági válogatottal részt vett a világbajnokságon Ausztráliában, ahol bronzérmet szerzett. Az igazi kiugrást az 1994-95-ös szezon hozta meg a számára, amikor majd minden találkozón pályára lépett a londoni gárdában, és olyan partnerei lehettek a csatársorban, mint Les Ferdinand vagy éppen Jürgen Klinsmann. Barmby nem is játszott rosszul, hiszen kilenc alkalommal volt eredményes. Nem véletlen, hogy bekerült a 21 éven aluliak válogatottjába is, sőt, 1995. március 29-én a Wembleyben Uruguay ellen debütálhatott a nagyválogatottban is.

Ennek ellenére 1995 nyarán csapatot váltott, és a Tottenhamből az akkor újonc Middlesbrough-ba szerződött. A Boróban is folytatta a jó szereplést, hiszen hét alkalommal talált be az ellenfelek hálójába. A válogatottban is egyre biztosabb helye lett, rendszeresen bekerült a keretbe, és részt vett az 1996-os Európa-bajnokságon is. A hazai rendezésű Eb-n Svájc, Hollandia és Spanyolország ellen is csereként állhatott be. A következő évet szintén a Middlesbrough-ban kezdte, de tíz forduló és egy gól után az Evertonba igazolt. A liverpooli gárdában fél szezon alatt négy gólt szerzett, míg a következő szezonban csak kétszer volt eredményes.

Ezután viszont ismét jó formába került, olyannyira, hogy 2000 nyarán a Liverpoolba szerződött, ami nem kis szenzációt jelentett Angliában. A Vörösöknél is kiválóan futballozott, visszakerült a válogatottba is, de az idén egy sérülés miatt már alig lépett pályára. A Leeds ajánlata kapóra jött neki, mivel itt egykori edzője, Terry Venables a tréner, és irányítása alatt biztosan több lehetőséget kap majd.