Vágólapra másolva!
Miközben Spanyolországban szinte mindenki a Real Madrid és a Barcelona nyári eseményeiről beszél, a két együttes talán legnagyobb riválisa, az RC Deportivo szép csendben egyre inkább felkészül az új idényre. A galíciaiak már eddig is remekül erősítettek, de könnyen lehet, hogy hamarosan még egy kiváló futballistát megszereznek maguknak. A hírek szerint ugyanis már csak napok kérdése, hogy a corunai egyesülethez aláírjon a Mallorca spanyol válogatott csatára, Luque.

A Deportivo az a klub, amely az első három idényben a legjobban szerepelt a Primera Divisiónban: míg a Barcelona 1999 óta nem tudott bajnokságot nyerni, a Real Madrid két éve csak ötödik, most pedig harmadik lett, a Valencia pedig a mostani bajnoki címe előtt a dobogóra sem fért fel, addig a Depor e három szezon alatt a második helynél egyszer sem szorult hátrább. Az 1999-ben szerzett aranyérem után kétszer is ezüstérmes lett a csapat, és a Bajnokok Ligájában is helytállt, anélkül, hogy olyan világsztárokat szerződtetett volna, mint a Real vagy a Barca.

A galíciaiak az idén nyáron is rendkívül okosan erősítettek, hiszen megszerezték a paraguayi középpályást, Roberto Acunát, valamint az FC Porto fiatal középhátvédjét, Jorge Andradét, akik ugyan nem számítanak olyan nagy sztárnak, mint mondjuk Mendieta, Riquelme vagy éppen a Real kiszemeltjei, de remek játékosok, és tökéletesen beleillenek a tréner, Javier Irureta elképzeléseibe.

A szakvezető azonban mégsem volt teljesen elégedett a nyári transzferekkel, mivel ő még egy gólveszélyes támadót is szeretett volna igazolni. Csatárban ugyan nincsen hiány a Depornál, ám Irureta szerint a helyzet mégsem teljesen kielégítő. Való igaz, a csapat első számú támadója, az előző idény legjobb játékosának választott Diego Tristán sérülten érkezett vissza a világbajnokságról, az előkészületi meccseken eddig egyáltalán nem lépett pályára, és egyelőre azt sem tudni, hogy mikor kezdheti meg az edzéseket. A tavalyi együttesből így csupán a holland Roy Makaay és az uruguayi Walter Pandiani maradt, hozzájuk jött még az előző szezonban kölcsönadott, és most visszatérő argentin Turu Flores, illetve spanyol Iván Pérez. Az eddig edzőmeccseken az utóbbi futballista remek formát mutatott, és elképzelhető, hogy az egykoron a spanyol válogatott erősségének számító, és idén nyáron a Barcelonától a Real Betishez visszatérő Alfonso öccse felkerül a Depor első keretéhez, de mindez még mindig meglehetősen "karcsú" ahhoz képest, hogy a csapatra idén ismét kettős terhelés vár.

Irureta persze mindig is híres volt arról, hogy szinte minden eshetőségre felkészül, és most is megvolt a kiszemeltje, aki nem mást, mint a Mallorca támadója, Luque. A csatár az előző idényben szinte egymaga tartotta benn a csapatot az élvonalban a góljaival, ennek jutalmaként a vébére is kiutazhatott a spanyol válogatottal. A 24 esztendős játékost korábban kapcsolatba hozták már a Real Madriddal és a Barcelonával is (sőt, egyes hírek szerint a katalánokkal előszerződést is kötött), de végül maradt a mallorcai együttesben. Legalábbis eddig, mert most úgy tűnik, hogy mégis távozhat, csak az a kérdés, hogy hová. Nem csak a Depor érdeklődik ugyanis iránta. Luque elárulta, hogy Angliából is figyelik, mégpedig nem is akármelyik klub: a Manchester United és az Arsenal is szívesen látná soraiban. A focista azonban szívesebben maradna Spanyolországban, így a Depor helyzeti előnyben van.

Roby Carlos és Makelele Ronaldóért/sport/focivilag/20020811roby.htmlDe la Penával erősíthet az Espanyol/sport/focivilag/20020805dela.htmlPrimera Division: a legerősebb bajnokság?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=30610

A galíciaiak elnöke, Agusto Lendoiro meg is kezdte a tárgyalásokat egyrészt a Mallorcával, másrészt a futballista képviselőjével, aki egyébként nem más, mint az édesapja, Rafael. A klubbal a hírek szerint sikerült is megállapodásra jutni, eszerint a Depor 13 millió eurót fizetne, plusz odaadná Turu Florest is Luque-ért cserébe. Az egyetlen nézetkülönbség a fizetés módjában van a felek között, a Coruna ugyanis több részletben szeretne fizetni, de ezt valószínűleg meg tudják oldani a felek. A nagyobb probléma inkább az, hogy a galíciaiaknak nem ártana pénzt szerezniük a transzferhez, és ehhez el kellene adniuk valamelyik futballistájukat. Erre a legnagyobb esélye talán Roy Makaaynak van, aki iránt két angol együttes, a Sunderland és a Tottenham is kifizetne akár 12 millió eurót is, de a holland nem szívesen hagyná ott a Deport.

Egy másik lehetőség, hogy a klub végleg eladja a mexikói Cruz Azulnak a kölcsönben lévő uruguayi támadót, Sebastián Abreut, akit egyébként 2007-ig köt szerződése a spanyolokhoz. Így vagy úgy, az érdekeltek szerint legkésőbb a jövő hét elejére eldől, hogy Luque a Deporban folytatja-e pályafutását.