Vágólapra másolva!
Szerdán az új szezon első tétmérkőzését játssza majd a Barcelona a Bajnokok Ligájában a lengyel Legia Warszawa ellen, és bár a tréner, Louis van Gaal elégedett lehet az előkészületi meccsek eredményeivel, a szakvezető szerint a játékoskeret még közel sem ideális. A holland mester szerint még legalább három poszton meg kellene erősíteni a csapatot, és erre a Bajnokok Ligája nevezési határidejéig, augusztus 31-ig van ideje a katalánoknak.

A nyáron három új futballista érkezett a Barcelonához, akik közül a kapus Robert Enke, illetve a középpályás Gaizka Mendieta Van Gaal kifejezett kérésére került a Camp Nouba, az argentin Joan Román Riquelme helyett azonban a holland tréner valaki mást képzelt volna el a csapatban.

A vezetőség azonban a szakvezető megkérdezése nélkül megvette az argentin játékmestert, aminek következménye tulajdonképpen az lett, hogy Rivaldótól meg kellett szabadulnia a klubnak, mivel a brazil már az ötödik EU-n kívüli focista lett.

Van Gaal ezt mondjuk túlságosan nem bánta, hiszen közismerten rossz volt a viszonya a világbajnokkal, de mivel az együttes érte sem kapott egyetlen fillért sem, így a Barcának jelenleg nem nagyon van pénze arra, hogy újabb focistákat vegyen. Márpedig a tréner szerint a keretet tovább kellene erősíteni.

Elsősorban éppen ott, ahonnan Rivaldo távozott, mégpedig a bal oldalon, igaz, nem annyira a középpályán, hanem a védelemben. A nyáron két balhátvéd is távozott a klubtól Sergi és Coco személyében, a helyükre viszont senki sem érkezett, így ez a poszt mindenképpen problémát jelent Van Gaal számára.

Az előkészületi meccseken a mester több futballistát is kipróbált ebben a pozícióban, játszott balhátvédet Puyol, Reiziger, Frank de Boer, sőt, még Philippe Cocu is, de a legtöbbször némi meglepetésre a fiatal, saját nevelésű Fernando Navarro szerepelt ezen a poszton, mégpedig nem is rosszul, így jelenleg ő számít a pozíció első számú várományosának.

Ennek ellenére a tréner szívesebben látna egy sokkal rutinosabb játékost a csapatban, legszívesebben a Bayer Leverkusen argentin focistáját, Diego Placentét szerezné meg. A gyógyszergyáriak azonban minimum 12 millió eurót kérnek a védőért, amit a Barca jelenleg nem tud kifizetni. Szóba került még a Celta Vigo spanyol válogatott balbekkje, Juanfran is, illetve a Leeds United ír hátvédje, Ian Harte is, utóbbi valószínűleg sokkal kevesebbe kerülne.

A bal oldal azonban nem csak a védelemben, hanem a középpályán is "lyukas", legalábbis Van Gaal szerint. Pedig más egyesületek és edzők valószínűleg tökéletesen elégedettek, ha olyan labdarúgók állnának a rendelkezésére, mint Philippe Cocu, Marc Overmars, Xavi vagy éppen a fiatal Thiago Motta.

Azt gondolnánk, négyük közül Overmars az első számú választás, lévén a tréner honfitársáról van szó, de Van Gaal szerint a villámszélső védőmunkája nem kielégítő, így inkább Xavinak és Cocunak szavazott bizalmat az edzőmeccseken.

Primera División 2002/2003 - a csapatok/sport/focivilag/20020724aprimera.htmlPrimera Division: a legerősebb bajnokság?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30610http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30610

Az ideális megoldás azonban a tréner szerint a Valencia argentin futballistája, Kily González lenne, akiért a nyár elején a katalánok hosszas tárgyalássorozatot folytattak, de végül nem sikerült megállapodásra jutniuk. Mást viszont Van Gaal nem szívesen látna a csapatban, így igen csak valószínű, hogy ezen a poszton nem lesz változás.

A harmadik "hiányposzt" a holland edző véleménye szerint a középcsatár szerepköre, ami első hallásra még meglepőbbnek tűnik, elvégre a Barcában szerepel Patrick Kluivert, akinél jobb centert nehéz elképzelni. Ő azonban az elmúlt években inkább visszavontabban játszott, márpedig Van Gaalnak egy igazi gólvágóra lenne szüksége, aki korlátlan úr a tizenhatoson belül.

A Barca többi csatáráról, Savioláról vagy éppen Luis Enriquéről sem mondható el, hogy valódi középcsatár lenne, az elmúlt évben teljesen mellőzött, és sokat sérült Dani pedig nem sok jóra számíthat Van Gaaltól - ő már a holland előző barcelonai regnálása során is a csapatban volt, de akkor sem nagyon játszott.

Hogy ki lehetne a megoldás a problémára? A tréner szerint Mario Jardel, aki valóban szinte semmi mást nem tud, mint gólt rúgni, azt viszont meglehetősen jól. A brazil ráadásul szívesen távozna a Sporting Lisboától, sőt, Portugáliából, hiszen magánéleti problémái vannak, jelenleg orvosi kezelés alatt áll, és véleménye szerint a környezetváltás jót tenne neki. Rajta kívül még Jimmy Floyd Hasselbaink az, aki Van Gaal szerint még szóba kerülhet ezen a poszton.

Mindahhoz azonban, hogy a szakvezető kívánságai közül legalább egy valóra váljon, egyvalami nagyon hiányzik Barcelonában, ez pedig a pénz. A Barca jelenleg nincsen abban az anyagi helyzetben, hogy őrült összegeket fizessen ki új focistákért, így valószínű, hogy ha valaki érkezik is, akkor csak kölcsönbe költözik majd a Camp Nouba. A katalánok persze maguk is szeretnének javítani a helyzeten, és egy-két játékosuk eladásától nem zárkóznak el (elsősorban Philippe Christanval az, akit nem marasztalnak), kérdés, melyik focista cserélné fel a Barca mezét, és az ott kapott fizetést bármilyen más egyesületre.