Vágólapra másolva!
A lengyel labdarúgás meglehetősen eseménydús nyarat élt meg. A válogatott ott volt a világbajnokságon, ahol azonban leszerepelt, és ennek következményeképpen menesztették a szövetségi kapitányt, Jerzy Engelt. Hazai fronton is egymást követték az események: a szövetség ismét megváltoztatta a bajnokság lebonyolítását, több klub a hiányzó televíziós pénzek miatt csőd közeli helyzetbe került, és csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy melyik csapat is esett ki, illetve jutott fel a legjobbak közé.

Az elmúlt idényben újfajta lebonyolítási rendszer szerint zajlottak a lengyel pontvadászat küzdelmei. Az élvonalban szereplő 16 együttest két nyolcas csoportra osztották, amelyekből az első négy helyezett jutott be a bajnoki címért zajló rájátszásba, vagyis a felsőházba, a másik nyolc együttes pedig a kiesés ellen küzdött az alsóházba. A terv az volt, hogy ezzel a szisztémával megelőzik a korábbi bundagyanúkat, ám az elképzelés nem aratott osztatlan sikert, így a szövetség már az idény közben úgy döntött, hogy a 2002-2003-as pontvadászatban visszatér a régi rendszerhez. Persze nem teljesen: A 16 élvonalbeli együttes ugyan ismét egy csoportban található, ám a bajnokság végén a korábbiakkal ellentétben nem ketten fognak kiesni a legjobbak közül. Az eredeti tervek szerint az utolsó öt (!) helyezett búcsúzott volna az elittől, a tizedik és 11. pedig osztályozót játszott volna a másodosztály két dobogósával, vagyis 12 fősre szerették volna csökkenteni a bajnokságot.

Igen ám, de időközben kiderült, hogy az egyesületek anyagi helyzete a jövőben sokkal rosszabb lesz, mivel a fő televíziós szponzor, a francia illetőségű Canal+ jelentősen csökkentette a ligának fizetett támogatást. A társaság lengyelországi csatornája az elmúlt két idényben összesen húszmillió dollárt fizetett a közvetítési jogokért, és az ebből a klubokhoz kerülő összeg jó néhány egyesületnél az éves költségvetés felét adta. A labdarúgásban az utóbbi időben elterjedt regresszió azonban a lengyeleket is elérte, a Canal+ majd negyven százalékkal csökkentette a támogatást, és több csapat csőd közeli helyzetbe került.

A Pogon Szczecin, a Polonia Warszawa és a Górnik Zabrze csak az utolsó pillanatban kapta meg a nevezéshez szükséges licencet, és a klubok arra kérték a szövetséget, hogy csak kisebb mértékben csökkentse az élvonal létszámát. Mindennek eredményeképpen az utolsó három gárda fog egyenesen kiesni a legjobbak közül, a 12. és a 13. helyezett pedig osztályozót játszik majd, és így az Ekstraklasa 2003-tól 14 csapatból áll majd.

Idén még csak az utolsó két csapat esett ki, és egy osztályozót rendeztek, ez utóbbi azonban szintén nem ment egyszerűen. Az élvonalba kerülésért az RKS Radomsko és a Garbarnia Szczakowianka Jaworzno mérkőzött egymással, és utóbbi gárda 2-1-es összesítéssel kiharcolta a legjobbak közé kerülést. Igen ám, de a Radomsko később megóvta a találkozót, mondván, ellenfelének egyik futballistája, a jugoszláv Branko Rasic jogosulatlanul szerepelt.

A szövetség vizsgálatot indított az ügyben, és meglehetősen érdekes dolgok derültek ki. Rasic a tavasszal érkezett Lengyelországba, és eredetileg a negyedik vonalban szereplő Victoria Jaworzno szerződtette. A papírjai szerint a klub március 18-án regisztrálta a szövetségben a játékost, más dokumentumok szerint viszont a futballista ekkor még Jugoszláviában tartózkodott.

Az Alsósziléziai Labdarúgó Szövetség éppen ezért nem adta ki a játékengedélyét a Viktoriának, Rasic azonban menet közben a város másik csapatához, a Garbarniához igazolt, és ez a klub április 26-án kapta kézhez a csatár játékengedélyét. Rasic három bajnokin lépett pályára, majd pedig az osztályozó mindkét meccsén, a radomskóiak szerint azonban jogtalanul, hiszen az átigazolási időszak Lengyelországban március 28-án járt le.

A szövetségben úgy döntöttek, hogy a Gabarnia nem vétkes az ügyben, de hogy a Radomskót se érje kár, salamoni döntést hoztak: elrendelték, hogy az osztályozót a szövetség költségén, semleges helyszínen újra kell játszani, a csapatokban pedig azok a focisták is szerepelhetnek, akiket azóta leigazoltak.

Mindez a Gabarniának kedvezett, hiszen a klub annak tudatában, hogy a legjobbak között fog szerepelni, alaposan megerősítette keretét, leigazolta például a Wisla Kraków 28-szoros válogatott játékmesterét, Ryszard Czerwiecet (aki egyébként ezzel szülővárosába tért vissza), illetve a GKS Katowice rutinos támadóját, Marek Kubiszt. A Radomskótól ezzel szemben több focista is távozott, mivel nem akartak a másodosztályban szerepelni. Mindennek köszönhetően az RKS nem is állt ki a megismételt osztályozóra, így a Gabarnia végül mégiscsak feljutott a legjobbak közé.