Vágólapra másolva!
Bár a szerdai magyar-spanyol válogatott mérkőzésen debütál a spanyol válogatott kispadján Inaki Sáez, ez a meccs nem róla, hanem a 75 esztendős Puskás Ferencről szól majd.

Forrás: MTI


Szerda este két ország
válogatottja is tisztelettel
adózik minden idők egyik
legjobb labdarúgója előtt
Fotó: MTI


A júniusi világbajnokságon a legjobb nyolc közé került, s ott a házigazda dél-koreaiakkal szemben vitatható körülmények között alulmaradt spanyol együttes hétfőn este érkezett meg Ferihegyre. Előbb elfoglalta helyét a küldöttség az Átrium Hyattben, majd este hétkor tartott egy könnyed, átmozgató edzést a Fáy utcában.

Kedden délben, Sáez kapitány sajtóértekezletét megelőzően Fernando Morientes, a Real Madrid 26 éves centere nyilatkozott az [origo]-nak.

- Pár napja a Tottenhammel hozták hírbe, most meg azt olvasni az interneten, hogy Massimo Moratti, az Inter elnöke 48 millió eurót két Ronaldóért, plusz önt és Solarit. Igaz ez?
- Ezek csak találgatások, hivatalosan még semmi sem történt.

- De nem zavarja önt ez az egész?
- Nézze, öt éve minden nyáron ezek mennek, mindig hoznak valakit a Madrid csatársorába, aztán a végén mégiscsak engem játszatnak. Nem mondom, hogy nem kezdi ki egy kicsit az idegeimet, de ilyen a profi futballista élete.

- Örülne, ha jönne Ronaldo?
- Egy ilyen sztár jót tenne a Madridnak, ilyen esetekben az a fontos, hogy mi használ az együttesnek. De megmondom őszintén, szerintem nélküle is "kész" a csapat.

- Szombaton játszott Lisszabonban a Benfica ellen? Látta Fehér Miklóst, a magyar válogatott egyik csatárát?
- Ott voltam, de nem játszottam. Igen, láttam Fehért, de mivel csak 21 percet töltött a pályán, nem igazán tudok véleményt mondani a játékáról.

- Milyen mérkőzésre számít szerdán?
- Olyanra, amit megnyerünk. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy méltó módon ünnepeljük Puskás Ferencet. Bár én már nem láthattam őt játszani, elbeszélésekből - no meg filmrészletekből - tudom, mekkora futballista volt.

- Új ciklus kezdődik a spanyol válogatott életében, a világbajnokság után némiképp átalakul a csapat.
- Át bizony, s most már a 2004-es Európa-bajnokság a cél. Majd' elfelejtettem: új szövetségi kapitánnyal! Akit újfent meg kell győznöm arról, hogy ott a helyem a válogatottban.

Igazságtalan koreai csodahttp://www.origo.hu/focivb/20020622spanyolorszagkorea.htmlSantamaría is Puskás miatt jött Pestre/sport/magyarfoci/20020821santamaria.html

- Fáj még az, ami Koreában önökkel történt?
- Fáj, fáj, persze, hogy fáj, de talán már nem annyira. Csak annak a Byron Morenónak ne emlegesse senki a nevét.

Inaki Sáez szövetségi kapitány - Morienteshez hasonlóan - Puskásnak adózott bevezetőjében: "Őszintén mondom, hogy számomra elsősorban nem a saját bemutatkozásom okán fontos ez a mérkőzés, hanem azért, mert Puskás Ferencről, erről a futballgéniuszról emlékezünk meg."

- És mint szövetségi kapitány, mire lesz kíváncsi a Puskás Ferenc-stadionban?
- Arra, hogy csapatként hogyan funkcionál az együttesünk. Igaz, hogy barátságos meccset vívunk a magyarokkal, de azért mégiscsak egy új ciklus első mérkőzése ez. Fontos, hogy a szebbik arcát mutassa a válogatott. Ez az első közös együttlétünk, most ismerkedem én is a kerettel, jóllehet korosztályos szinten úgyszólván valamennyiüknek szövetségi kapitánya voltam.

- Hogyan fogadták önt a játékosok, mint Camacho utódját?
- Igazán kellemesen. A spanyol futballista alapvetően udvarias, tisztelettudó, ahogy az egy igazi profihoz illik is.

- A jelenlegi csapat két legtehetségesebb futballistája Raúl és Valerón. Előbbi a Madridban, utóbbi a Deportivóban - amely éppen vasárnap gázolta le 3-0-ra a Valenciát - ugyanazt játssza: hátravont középcsatárt. Vajon kompatibilis-e egymással ez a két remek labdarúgó?
- Ez majd szerdán este kiderül. Ha nem, akkor kénytelen leszek átszervezni a csapatot. Ha igen, akkor megtaláltam az ideális összeállítást. Egyébként az újoncok mellett még valaki debütál ezen a mérkőzésen: Raúl, a legjobb és legtapasztaltabb játékosunk. A világbajnokságon a válogatottságtól visszavonult Hierrótól ő vette át a kapitányi karszalagot.

A spanyol válogatott várható összeállítása:
Iker Casillas - Puyol, García Calvo, Marchena, Aranzábal - Xavi, Sergio - Joaquín, Valerón, Vicente - Raúl.